ua en ru

Сімейні активи Януковича стали "щедрим донором" для Кропачова, - розслідування

Сімейні активи Януковича стали "щедрим донором" для Кропачова, - розслідування Фото: Віталій Кропачов (з відкритих джерел)

Віталія Кропачова вважають "протеже" нардепа Ігоря Кононенка

Сімейні активи колишнього президента України, втікача Віктора Януковича стали "щедрим донором" для "вугільного смотрящего " Віталія Кропачова, якого вважають "протеже" українського бізнесмена і народного депутата, першого заступника парламентської фракції Блок Петра Порошенка Ігоря Кононенка. Про це йдеться в розслідуванні РБК-Україна "Нафтогаз" імені Віталія Кропачова".

Зокрема, як зазначається у розслідуванні, після успішної "трансплантації" збагачувальних фабрик і шахт колишній гендиректор компанії МАКО Едуард Слинько швидко прощається з газовими активами. В цей раз витратним матеріалом стали компанії, які є власниками ліцензій на видобуток нафти і газу всього в 50 кілометрах від зони АТО.

Власником компаній ТОВ "Міжрегіональна газова компанія" (МГК) та ТОВ "Реконструкція технологічних свердловин" (РТС) стала кіпрська компанія "Ікслеймер Велью ЛТД". Її кінцевим бенефіціаром є 33-річний Роман Соломський, прописаний в місті Торез, Донецької області. Торез знаходиться на неконтрольованої території і з цього ж міста родом і Віталій Кропачов.

При цьому, як наголошується в розслідуванні, Соломського і Кропачова пов'язує не лише мала батьківщина. В кінці жовтня минулого року "Ікслеймер Велью ЛТД" стала власником ще однієї компанії "Енергогенеруюча компанія "Укргідроенерго". Її основними видами діяльності є виробництво і розподіл електроенергії. До цього вона належала Кропачовій Юлії Віталіївні, доньці Віталія Кропачова.

У листопаді компанія змінила місце реєстрації і переїхала на вулицю Богдана Хмельницького 26. За цією ж адресою зареєстровано компанія "Укрдонінвест", а також багато інших, які так чи інакше залучені до схеми Віталія Кропачова, які вже викликали інтерес Національного антикорупційного бюро. "Міжрегіональна газова компанія" та "Реконструкція технологічних свердловин" перейшли у власність "Ікслеймер Велью ЛТД" в один день – 14 листопада минулого року. Причому "МГК" теж переїхала в Київ на вулицю Богдана Хмельницького 26. "РТС" так і зареєстрована в місті Кремінна Луганської області.

Попереднім власником обох компаній значиться кіпрська IGC Holding Limited. Бенефіціарними власниками цієї юридичної особи значаться: Бредлі Метью Адріан з Белізу, Деліо Хосе де Леон Крейди з Панами і Елеана Антоніоу з Кіпру. З цією яскравою компанії найбільш примітний громадянин Белізу.

За даними ЗМІ, на Метью Бредлі також були оформлені ТОВ "Український медіа холдинг" Сергія Курченка, 7% акцій ПАТ "Комерційний банк "Хрещатик" через "Найленд Юніон ЛТД", КУА "Акерс Інвест", ТОВ "Фінінтермет" і ТОВ "КФ "Укрфінком". Ця ж компанія володіє міноритарним пакетом російського ВАТ "Російський торгово-промисловий банк" ("Рускобанк"), який зараз працює в окупованому Криму.

Засновником "Міжрегіональної газової компанії" є "Газінвест-Груп". Остання належить "СЛ-Груп". Її основним власником є Едуард Слинько. Крім того, Слинько був генеральним директором корпорації "Менеджмент Ассетс корпорейшн" ("МАКО"), власником якої є Олександр Янукович. Міграція активів від колишніх поплічників режиму Віктора Януковича в табір правлячої партії очевидна.

"Причому Кропачова зовсім не бентежить походження даних активів і навіть явна зв'язок з Курченком і російським бізнесом, чинним в обхід санкцій", - йдеться в розслідуванні.