ua en ru

Семерак: у Європі вважають, що Рада робить недостатньо для впровадження реформ

Європейські колеги вважають, що український парламент ухвалює навіть не кожен десятий законопроект.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", голова української частини парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Остап Семерак у вівторок, перебуваючи у Брюсселі на "Українському тижні" в Європарламенті.

Він зазначив, що напередодні керівник місії Європарламенту з реформування Верховної Ради України Пет Кокс, представляючи звіт місії, поставив незадовільну оцінку роботі в парламентських комітетах. Посилаючись на заяву Пета Кокса, народний депутат зазначив, що європарламентарі "вказують на низьку дисципліну українських депутатів у роботі в комітетах".

Представник "Народного фронту" заявив, що лише 7% законопроектів ухвалюються Верховною Радою.

На його переконання, це призводить до фактичного зриву коаліційної угоди, а також до гальмування діяльності Кабінету міністрів України, який не може проводити реформи без відповідної законодавчої бази.

Водночас Остап Семерак зазначив, що дослідження громадської мережі "Опора" засвідчили: "найбільш дисциплінованою фракцією Верховної Ради поточного скликання є "Народний фронт".

"Найменш продуктивними, відповідно до дослідження, є комітет з питань інформатизації та зв'язку на чолі з нардепом від "Самопомочі" Данченком, комітет транспорту на чолі з нардепом від БПП Дубневичем, комітет з питань охорони здоров'я на чолі з нардепом від БПП Богомолець, комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на чолі з нардепом від "Батьківщини" Немирею", - заявив він.

"Аналізуючи цю інформацію, можна зробити висновок, що представники фракцій, які підписалися під коаліційною угодою, не змогли налагодити роботу у комітетах. У таких умовах нарікання на адресу уряду за низький темп реформ абсолютно безпідставні. Тому керівництву Верховної Ради варто було знайти механізми для підвищення дисципліни у питанні розгляду та ухвалення законопроектів", - резюмував Семерак.