ua en ru

Збитки банків за 7 місяців скоротилися більш ніж у 3 рази

Збитки банків за 7 місяців скоротилися більш ніж у 3 рази Фото: українські банки зменшили збитки

Доходи банків скоротилися на 13%

За сім місяців 2016 загальний збиток діючих банків України скоротився в 3,3 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становить 9,3 млрд гривень. Станом на 1 серпня 2015 збиток банків склав 30,2 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Зниження обсягу збитків відбулося виключно за рахунок зменшення відрахувань в резерви під активні операції, оскільки найбільші банки здійснили формування резервів за результатами діагностики в 2015 році.


Разом з тим, фінансовий результат роботи банків до відрахувань в резерви та сплати податків у поточному році на 60% нижче, ніж в минулому і становить 13,9 млрд гривень. проти 34,4 млрд гривень у 2015 році.

Основними причинами зниження результативності роботи банківської системи стали подальше скорочення доходів при зростанні окремих статей витрат (процентних та адміністративних).

Доходи банківської системи за січень-липень 2016 року, порівняно з відповідним періодом 2015, зменшилися на 13% і склали 101,6 млрд гривень.

Загальне зменшення доходів банків обумовлено, насамперед, збитками від торговельних операцій - на 1,5 млрд гривень, тоді як за сім місяців минулого року банки отримали прибуток від таких операцій у розмірі 9,8 млрд гривень. Прибуток у 2015 році була обумовлена значно більшими порівняно з нинішнім роком темпами девальвації гривні, що дозволило банкам заробити на торгівлі іноземною валютою. Зате в поточному році від таких операцій банки отримали в цілому збиток на рівні 3,6 млрд гривень.

На тлі зменшення процентних доходів, обусловленых як скороченням кредитних портфелів, так і погіршенням їх якості, зросли процентні витрати. В результаті, відсотковий дохід скоротився майже на 20%. Рівень комісійного доходу майже не змінився.

За станом на 01 серпня збитки понесли 33 діючих банку на загальну суму 16,6 млрд гривень. У тому числі за липень - 26 банків на загальну суму 1,1 млрд гривень. Прибуток отримали 68 банків на загальну суму 7,4 млрд гривень,у тому числі за липень - 75 банків на загальну суму 1 млрд гривень.

Нагадаємо, в I півріччі 2016 банки України скоротили збитки в 3 рази.