ua en ru

Сільське господарство є стратегічною галуззю для України, - Арбузов

В Україні сьогодні, 13 червня, розпочала роботу перша міжнародна бізнес-конференція ABC: Ukraine & Partners. Перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов взяв участь у панельній дискусії "Інвестиції в аграрну галузь України. Нагодуємо світ разом!". Арбузов зазначив, що розвиток сільського господарства є одним із пріоритетів роботи уряду.

"Тенденції розвитку аграрного сектора диктують зростаючі потреби в продовольчих товарах. Сьогодні сільське господарство є стратегічною галуззю для економіки України. Ми це розуміємо", - заявив Сергій Арбузов.

Він зазначив, що кожна четверта гривня надходжень від експорту забезпечена аграріями. "Агропромислові компанії забезпечують значну частину експортних надходжень. Це дозволяє створити умови для поліпшення фінансового стану сільськогосподарських підприємств і створити десятки тисяч робочих місць. Очевидно, що інвестиційний потенціал аграрного сектора реалізований далеко не повністю. Тому уряд налаштований на суттєве збільшення обсягів іноземних інвестицій саме в цю галузь", - підкреслив перший віце-прем'єр-міністр.

Арбузов також зазначив, що завдяки впровадженню реформ в агропромисловому секторі економіки вдалося суттєво збільшити обсяги залучених інвестицій. Зокрема, темпи зростання капітальних інвестицій в сільське господарство за останні 7 років склали 191%, а в цілому по економіці - 116%. Обсяги прямих іноземних інвестицій у сільськогосподарське виробництво в 2012 р. зросли на 5,3% порівняно з попереднім роком. Близько 60% іноземних інвестицій в АПК йдуть на розвиток виробництва експортної продукції. А саме зерна, насіння соняшнику, ріпаку та сої.

Також перший віце-прем'єр звернув увагу на те, що великі агропромислові компанії України виходять на зовнішні ринки капіталів: "У період фінансової кризи публічні розміщення цінних паперів здійснили лише підприємства аграрного сектора. За прогнозами аналітиків, в наступні 5-10 років українські агропромислові компанії можуть отримати близько 20-30 млрд дол.".

"Уряд дбає про формування стійкого партнерства держави і економічних агентів на ринку зерна. З цією метою Мінагрополітики і зернотрейдери продовжили дію Меморандуму про взаєморозуміння на 2013 рік. Зараз перед нами є 2 основні завдання: зберегти свої позиції на традиційних ринках і розширити географію збуту продукції українського експорту", - додав Сергій Арбузов.

Він підкреслив, що вже цього року передбачається збільшення розмірів інвестування до 3 млрд дол, що втричі перевищує минулорічні обсяги.