ua en ru

Сільське господарство - основне джерело викидів СО2, - IFEO

Сільське господарство - основне джерело викидів СО2, - IFEO Фото: викиди СО2 в Україні (Віталій Носач, РБК-Україна)

Викиди при виробництві харчових продуктів у рази вищі за викиди при виробництві сталі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на німецький інститут Ifeo (Institute for Energy and Environmental Research Heidelberg).

Так, вуглецевий слід великої кількості харчових продуктів у Німеччині значно вищий, ніж у сталі. Наприклад, середні питомі викиди при виробництві стали конвертерним способом у ЄС становлять 1,95 тонн, що практично відповідає показнику такого продукту, як мед, або вдвічі менше, ніж у молочного шоколаду.

Це умовне порівняння, так як високий вуглецевий слід харчових продуктів частково зумовлений викидами інших галузей - енергетики, хімічної галузі. Однак важливо розуміти, що для досягнення вуглецевої нейтральності сільському господарству та харчовій галузі доведеться пройти серйозну трансформацію. Це товари щоденного попиту. Тому декарбонізація цих галузей торкнеться кожного споживача, кожної людини. Всі ми відчуємо це насамперед у вигляді зростання цін, оскільки застосування нових технологій спричинить зростання собівартості їх виробництва.

Якщо сільське господарство та харчова промисловість виявляться неготовими до наслідків декарбонізації, то ці галузі можуть втратити свої ринки збуту внаслідок розширення дії СВАМ.