ua en ru

Сьогодні в Берліні між РФ, Україною і ЄС пройдуть переговори про ціну на газ

Між представниками Російської Федерації, України і Євросоюзу сьогодні, 30 травня, в Берліні пройдуть переговори щодо ціни на газ для України.

Між представниками Російської Федерації, України і Євросоюзу сьогодні, 30 травня, в Берліні пройдуть переговори щодо ціни на газ для України, пише видання Deutsche Welle.

В центрі уваги учасників переговорів буде знаходитися компромісна пропозиція, зроблена представником ЄС на переговорах, комісаром ЄС з енергетики Гюнтером Еттінгером.

Так, офіційний представник Єврокомісії Сабіне Бергер повідомила, що сторони вже обговорювали пропозицію, але продовжать дискусії на сегоднешней зустрічі в Берліні.

Нагадаємо, 26 травня Гюнтер Еттінгер виступив з компромісною пропозицією, згідно з якою Київ заплатить "Газпрому" частину боргу в розмірі 2 млрд дол. 29 травня і ще 500 млн дол. - 7 червня.

У свою чергу Росія вимагає від України розплатитися за боргами за газ і загрожує у випадку несплати припинити поставки з початку червня. За квітень і травень "Газпром" вимагає оплатити газ за ціною 485 дол. за тис. куб. м. Також, починаючи з червня, російська сторона вимагає від Києва передоплату.