ua en ru

Рахункова палата виявила неефективне використання близько 20 млн грн товариством "Динамо"

Рахункова палата України провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, виділених фізкультурно-спортивному товариству "Динамо" України та його територіальним організаціям у Києві, Київській, Черкаській та Чернігівській областях на організацію та проведення роботи з розвитку фізичної культури і спорту серед працівників і військовослужбовців правоохоронних органів. Аудитом встановлено, що з виділених товариству на вказану мету протягом 2011-2013 рр. майже 76 млн грн, передбачених Міністерству внутрішніх справ України за окремою бюджетною програмою, 25,4% (19,3 млн грн) було використано неефективно та у невідповідності до вимог чинного законодавства, повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Серед головних причин називається законодавчо неврегульована система планування, а також надання громадським об'єднанням і використання ними бюджетних коштів, як цього вимагають закони "Про фізичну культуру і спорт" та "Про громадські об'єднання", недотримання вимог бюджетного законодавства МВС України.

Як наслідок, не створено ефективної інфраструктури для розвитку фізичної культури i спорту серед працівників і військовослужбовців правоохоронних органів. Зокрема, не введено в експлуатацію усі 20 об'єктів, на яких у 2011-2012 рр. здійснювались реконструкція або капітальний ремонт. Із 57 спортивних заходів, визначених бюджетною програмою, у 2011 - першому півріччі 2013 року проведено лише 35. На їхню організацію, а також на зміцнення матеріально-технічної бази об'єктів для підготовки олімпійського резерву спрямовано, відповідно, 2,4% та 17,6% від загальних обсягів бюджетного фінансування.

Колегія Рахункової палати констатувала, що існуючі проблеми у використанні бюджетних коштів, призначених для розвитку фізичної культури і спорту серед працівників і військовослужбовців правоохоронних органів, потребують додаткового правового врегулювання. Подолання вказаних недоліків сприятиме результативності цього напряму роботи і надасть змогу усунути ризики неефективного використання відповідних бюджетних призначень.