ua en ru

Рахункова палата України: Держкомлісгосп протягом 2008-2009 рр. не забезпечив у повному обсязі виконання основних завдань.

За результатами аудиту Рахункової палати, Держкомлісгосп протягом 2008-2009 рр. не забезпечив у повному обсязі виконання основних завдань, визначених положенням про комітет та задекларованих у меті бюджетної програми "Керівництво та управління у сфері лісового господарства", а отже, і ефективне використання виділених на цю мету бюджетних коштів, повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

Єдиної системи управління лісовим господарством не створено, підпорядкування лісів єдиному органу управління не забезпечено. Загальна площа земель, на яких здійснюється ведення лісового господарства в Україні, становить 10,8 млн га, з яких у віданні Держкомлісгоспу перебуває 7,4 млн га (68%), Мінагрополітики - 1,8 млн. га (17%), Міноборони, МНС - по 0,2 млн га (2%), Мінприроди, Мінтрансзв'язку - по 0,1 млн га (1%), інших міністерств та відомств - 0,2 млн. га (2%), земель запасу і не наданих у користування - 0,8 млн. га (7%).

Мінагрополітики проігнорувало рішення уряду та відмовилося передавати Держкомлісгоспу лісоаграрні підприємства, які провадять господарську діяльність на землях державної власності. Не розмежовано повноважень Мінприроди та Держкомлісгоспу у питаннях здійснення державного контролю за використанням лісів. Внаслідок децентралізації функцій контролю за збереженням, використанням та відтворенням лісів, поза увагою держави залишається 32% їх загальної площі.

Нормативно неврегульованими залишаються базові для галузі питання щодо ведення державного лісового кадастру і первинного обліку лісів, організації та проведення лісової сертифікації, лісовпорядкування, моніторингу лісів, використання корисних їхніх властивостей і відтворення, порядку реєстрації договорів на право довгострокового користування лісами, проектування, технічного приймання, обліку та оцінки якості лісокультурних об'єктів, проведення рубок для формування і оздоровлення лісу тощо.

Держкомлісгосп не здійснює контроль за впровадженням одержаних результатів науково-дослідних робіт, не дає оцінки впливу цих результатів на раціональне використання та відтворення лісового фонду країни. Упродовж 2008-2009 рр. кошти на виконання прикладних розробок у сумі 14,1 млн грн. використано фактично на утримання двох підвідомчих комітету науково-дослідних інститутів.