ua en ru

Рахункова палата зазначила, що потрібне додаткове фінансування для виконання Дунайської конвенції

Рахункова палата провела аудит стану виконання Конвенції про співпрацю з охорони і сталого використання річки Дунай. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

За висновком Колегії Рахункової палати, відповідні органи виконавчої влади України впроваджують положення та завдання Конвенції у нормативно-правовому полі, забезпечуючи представництво в діяльності як Міжнародної комісії захисту річки Дунай, так і в її експертних групах.

Однак комплексного міжвідомчого представництва забезпечити не вдалося, і це завадило максимальному використанню наявних можливостей такого співробітництва, яке фактично зведено до регіональної.

Поряд з цим, в результаті неповного впровадження басейнового принципу управління водним господарством, затримується впровадження положень Конвенції щодо інтегрованого басейнового управління річками Дунай, Прут, Серет і Тиса, розробки відповідних планів, їх узгодження і виконання.

Через недостатнє фінансове забезпечення на об'єктах водогосподарського комплексу ремонтні роботи в повному обсязі своєчасно не здійснюються, в тому числі на протипаводкових спорудах, що виключає їх належну експлуатацію, призводить до руйнування, а разом з тим - нанесення шкоди господарюючим суб'єктам. Тому виникає необхідність у подальших відновлювальних і реставраційних роботах, що вимагає більш вагомих капітальних вкладень і прийняття невідкладних заходів щодо залучення та спрямування додаткових фінансових ресурсів на виконання водоохоронних та протипаводкових робіт у басейні ріки Дунай.