ua en ru

Рахункова палата виявила відставання за термінами модернізації мереж "Укренерго"

Рахункова палата зазначила відставання від запланованих термінів реалізації проекту по модернізації мереж НЕК "Укренерго".

Рахункова палата зазначила відставання від запланованих термінів реалізації проекту по модернізації мереж НЕК "Укренерго". Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

"Проведений Рахунковою палатою аудит стану виконання державним підприємством "Національна енергетична компанія "Укренерго" проекту з передачі електроенергії, для фінансування якого в кінці 2008 р. держава запозичила у Міжнародного банку реконструкції та розвитку на 200 млн дол., виявив, що проект розпочався і реалізовувався зі значними відставанням від запланованих термінів і в результаті не був впроваджений у встановлений міжнародною угодою чотирирічний термін", - йдеться в повідомленні відомства.

У Рахунковій палаті наголосили, що основна робота по виконанню заходів, спрямованих на реабілітацію та модернізацію відібраних трансформаторних підстанцій та посилення електричної мережі, що фактично розпочалася лише через два роки після початку проекту у 2011 р., що не сприяло своєчасному та повному використанню позикових коштів. Тому термін його завершення був продовжений на два з половиною року (до 31 грудня 2014 р.).

"За чотири з половиною роки реалізації проекту "Укренерго" уклало всі передбачувані контракти. Однак, незважаючи на створені сприятливі фінансові умови для використання позики, освоєно лише 53% від суми позики", - зазначили у відомстві.
У зв'язку з цим, у визначений угодою про позику термін не вдалося досягти передбаченого підвищення рівня безпеки, надійності, ефективності та якості постачання електроенергії українським споживачам.

За оцінками аудиторів, основні причини затримок у впровадженні проекту - його довгострокова підготовка, а також недоліки у створеній системі управління і контролю за його виконанням. Проведення тендерів здійснювалося зі значними затримками. Зазначене створює ґрунт для подорожчання контрактів, а також ризики незавершення реабілітації підстанцій до дати закриття позики.