ua en ru

Рахункова палата зазначила неефективність роботи ХДАВП з реалізації інвестпроектів в авіаційній галузі

Колегія Рахункової палати зазначила неефективність роботи Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП) по реалізації інвестиційних проектів в авіаційній галузі. Про це повідомляє прес-служба відомства.

За висновком аудиторів, Державне агентство України з управління державними корпоративними правами та майном і ХДАВП у 2011-2013 рр. не забезпечили ефективного і результативного виконання заходів державної підтримки виробництва авіаційної техніки і реалізації інвестиційних проектів, на які залучалися кредитні кошти і надавалися державні гарантії по поверненню цих коштів.

При наявності у ХДАВП необхідних виробничих потужностей підприємством не були досягнуті цілі інвестиційного проекту - вихід на виробництво 24 літаків в рік.

У 2011-2012 рр. кошти державного бюджету в сумі 625,5 млн грн були використані підприємством виключно на погашення поточних зобов'язань перед кредиторами та на сплату купонного доходу за власними облігаціями. На розвиток виробництва та збільшення обсягів виробленої продукції бюджетні кошти не виділялися.

У той же час, участь держави у вирішенні проблем підприємств авіаційної галузі є недостатньою.

За результатами аудиту Рахункова палата рекомендувала Кабінету міністрів України сформувати державне замовлення на будівництво літаків, що виготовляються ХДАВП, а також прискорити затвердження Державної цільової комплексної науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості України на період до 2020 р., в якій визначити дієві заходи для оздоровлення економіки авіабудівних підприємств, в тому числі і ХДАВП.