ua en ru

Рахункова палата: 80% техніки на с/г-підприємствах України відпрацювало амортизаційний термін експлуатації

Близько 80% наявної у сільськогосподарських підприємствах техніки відпрацювало амортизаційний термін експлуатації. Такі дані наводяться у повідомленні Рахункової палати України.

"При цьому частка технічних засобів, придбаних за кошти державного бюджету та переданих сільгосптоваровиробникам у лізинг, коливається в межах 3% від щорічної потреби", - йдеться у повідомленні.

Нормативно-правова база, яка регулює використання коштів державного бюджету на зазначені цілі, є недосконалою. Окремі її норми неузгоджені, суперечливі, а тому не сприяють поліпшенню матеріально-технічного оснащення сільськогосподарських підприємств.
За висновком аудиторів Рахункової палати, державна підтримка сільськогосподарських підприємств через систему фінансового лізингу потребує подальшого розвитку і вдосконалення.

"Потребують також удосконалення як система планування видатків державного бюджету, які спрямовуються на закупівлю техніки і подальшу передачу її на умовах фінансового лізингу, так і система внутрішнього контролю за цільовим та результативним використанням коштів", - йдеться у повідомленні.

Зазначимо, міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк заявляв, що аграрії України закупили в 2011 р. сільгосптехніки на 3,2 млрд грн.