ua en ru

СБУ припинила шпигунську діяльність громадянина РФ, який намагався вчинити продаж військового обладнання.

СБУ припинила шпигунську діяльність громадянина РФ, який намагався вчинити продаж військового обладнання. Про це на брифінгу повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко, передає кореспондент РБК-Україна. "29 січня СБУ припинила шпигунську діяльність, затримавши на місці скоєння злочину громадянина Росії та його спільника громадянина України-мешканця Севастополя, які намагалися здобути та вивести за кордон вироби військового призначення, що містять державну таємницю", - сказав він.

В.Наливайченко також додав, що громадянин Росії є заступником директора одного з оборонних підприємств Росії. Восени 2009 р. цей громадянин розпочав розшук військовослужбовців Збройних сил України, які за грошову винагороду погодилися б викрасти українське військове обладнання. Таким чином, він домовився з громадянином України, який повинен був викрасти і передати секретні блоки для станції радіоелектронної боротьби (компонент ППО).
Працівники СБУ затримали зловмисників під час безпосередньої передачі зразків обладнання. Також було вилучено значну кількість готівки. За результатом цієї операції, СБУ порушила щодо громадянина РФ кримінальну справу за ст. 114 КК України (шпигунство), а проти громадянина України - за ст. 111 КК України (Державна зрада).
Рішенням Шевченківського райсуду м. Києва від 1 лютого обидва громадяни взяті під варту терміном на 2 місяці.
Також В.Наливайченко повідомив, що 27 січня 2010 р. Апеляційний суд Житомирської обл. визнав 3 громадян України винними у державній зраді у формі шпигунства. Цим особам суд визначив покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 11, 10 та 7 років.
Нагадаємо, що вищезгадані громадяни, які є колишніми військовослужбовцями працювали на користь інтересів спецслужб Китаю, передаючи їм секретну технічну документацію, за що їм було обіцяно 800 тис. дол.