ua en ru

СБУ зайнялася двома священиками з Житомирської обл. за проросійської пропаганди

СБУ зайнялася двома священиками з Житомирської обл. за проросійської пропаганди Служби безпеки України (СБУ) в Житомирській області оголосила офіційні застереження двом священикам, які проводили серед парафіян пропаганду на підтримку агресії Російської Федерації проти України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

Священнослужителів попередили про кримінальну відповідальність за антиукраїнську пропаганду

Служби безпеки України (СБУ) в Житомирській області оголосила офіційні застереження двом священикам, які проводили серед парафіян пропаганду на підтримку агресії Російської Федерації проти України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"Співробітники Служби безпеки України на Житомирщині оголосили офіційні застереження двом священикам, які проводили серед парафіян антидержавну пропаганду на підтримку агресії Російської Федерації проти України", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що настоятель одного з сільських церков поширював серед віруючих роздруківки антиукраїнських статей з російських пропагандистських інтернет-сайтів та компакт-диски з проросійськими відеоматеріалами.

Священик "пророкував" швидку поразку сил АТО на Донбасі. Він відмовлявся служити молебні за здоров'я за мобілізованих воїнів і тих родичів своїх парафіян, які беруть участь у бойових діях на боці сил АТО.

"Інший настоятель, зловживаючи своїм авторитетом серед пастви, під час служби неодноразово відстоював перед парафіянами необхідність федералізації України за прикладом т. зв. "ДНР/ЛНР". Він стверджував, що терористи нібито відстоюють мети істинної церкви, і виправдовував діяльність представників РФ на незаконно анексованих і захоплених територіях нашої держави", - розповіли в СБУ.

На священиків поскаржилися місцеві жителі. В СБУ зазначили, що родичі мобілізованих були готові вчинити самосуд над священиками.

Співробітники СБУ попередили священиків про кримінальної відповідальності за злочину проти основ національної безпеки. У разі продовження протиправної діяльності дії священиків будуть кваліфікуватися за статтями 109, 110 і 161 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше в Донецькій області затримали священика Української православної церкви Московського патріархату, який був пов'язаний з бойовиками ДНР.