ua en ru

СБУ затримала росіянина за підозрою в координації сепаратистських акцій в Луганську

Служба безпеки України спільно з прикордонниками 5 квітня в Луганській області при перетині кордону в пункті "Червона Таловка" затримали росіянина Романа Банних, який в'їхав на територію України, як передбачає СБУ, з метою організації і координації сепаратистських акцій у Луганську.

Служба безпеки України спільно з прикордонниками 5 квітня в Луганській області при перетині кордону в пункті "Червона Таловка" затримали росіянина Романа Банних, який в'їхав на територію України, як передбачає СБУ, з метою організації і координації сепаратистських акцій у Луганську. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"Банних... зареєстрований за адресою військової частини 13204, яка входить до складу ГРУ ГШ ЗС Російської Федерації (Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил РФ, - ред.)... він організовував і координував з території РФ роботу диверсійної групи, яка діяла в Україні. Метою цих глибоко законспірованих груп було повалення конституційного ладу або захоплення влади, здійснення терористичних актів, розпалювання сепаратизму і дестабілізація ситуації в східних регіонах нашої держави", - йдеться в повідомленні.

На початку березня 2014 р. стосовно чотирьох членів однієї з таких груп порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст. 15, ч. 1 ст. 294, ч.1 ст. 263, ч.1 ст.109 та ч.1 ст.110 Кримінального кодексу України. Всі четверо перебувають під вартою.

"Громадянина РФ Ст. Негрієнко, громадян України М. Чумаченко, Ст. Іванова О. Головіна СБУ затримала в Донецьку за організацію масових заходів з метою повалення конституційного ладу, поширення антидержавних настроїв серед населення, провокування до радикальних дій, захоплення державних будівель", - додали в прес-службі.

Негрієнко, як наголошується, в Донецьку організовував підпільні осередки, намагався залучити до протиправної діяльності спецназівців МВС України, забезпечував екстремістів зброєю і вибухівкою, погоджуючи ці дії з Романом Банних.

Крім цього, СБУ розслідує обставини підготовки Негрієнко вибухів у громадських місцях з масовим перебуванням людей. При затриманні 10 березня 2014 р. він мав при собі вибухову речовину з електродетонаторами і вражаючими елементами. А за день до цього в Україну намагався в'їхати його спільник Роман Банних, якого українські прикордонники не пропустили.

За наявною інформацією, друга спроба Банних приїхати в Україну пов'язана з планами диверсійної роботи в Луганській області, зокрема організації масових акцій 6 березня 2014 р.