ua en ru

СБУ затримала чоловіка, який планував дестабілізувати обстановку 25 травня у Закарпатській області

У Закарпатській області Служба безпеки України 25 травня затримала, завербованого спецслужбами, місцевого жителя, який планував дестабілізувати ситуацію в регіоні в день президентських виборів в Україні.

У Закарпатській області Служба безпеки України 25 травня затримала, завербованого спецслужбами, місцевого жителя, який планував дестабілізувати ситуацію в регіоні в день президентських виборів в Україні. Про це йдеться в повідомленні Служби безпеки України.

Так, затриманий в день виборів Президента України отримав від своїх іноземних кураторів контрабандну партію зброї (пістолет іноземного виробництва з бойовими патронами і три гранати ("Ф-1"), яку планувалося використовувати для дестабілізації ситуації в регіоні.

"Встановлено, що затриманий громадянин в березні-квітні виїжджав в Крим, де разом з іншими українськими громадянами, залученими російськими спецслужбами до співпраці, протягом трьох тижнів проходив спеціальну підготовку у військовому таборі в м. Севастополь в районі бухти Козача", - йдеться в повідомленні.

Після курсу спецпідготовки, за вказівкою своїх кураторів, затриманий, як наголошується, повернувся на Закарпаття, де чекав сигналу для початку спланованих деструктивних акцій.

"Для реалізації цього плану він повинен був отримати зброю і вибухівку. Спеціально для цього російською стороною був організований контрабандний канал постачання зброї з Західної Європи, що, за задумом спецслужб РФ, повинно було вивести російських розвідників з-під підозри у разі викриття", - додали в прес-службі.

Як зазначає СБУ, з цією метою російська спецслужба відправила в одну з європейських країн громадянина України, який одночасно з затриманим проходив спецпідготовку в Севастополі і був його напарником. Останній передав пакет з зброєю і боєприпасами під виглядом посилки через приватного перевізника - водія мікроавтобуса. Засоби поразки були приховані в коробці з-під прального порошку.

"Тривають слідчі дії. Затриманий дає свідчення. Йому загрожує термін ув'язнення до 7 років", - зазначили в СБУ.