ua en ru

СБУ заблокувала розповсюдження шпигунської програми для мобільних телефонів

СБУ заблокувала розповсюдження шпигунської програми для мобільних телефонів Фото: мобільний (pexels.com MOHI SYED)

Програма перехоплювала телефонні розмови, СМС- та ММС-листування

Розповсюдження програмного забезпечення, котре приховано збирало інформацію з мобільних телефонів українців, заблокували співробітники служби безпеки України. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"Оперативники встановили, що група зловмисників з різних регіонів України розробила програму для прихованого зняття інформації з мобільних пристроїв. Свої "послуги" вони продавали клієнтам через спеціально створені веб-ресурси. Замовник, заповнивши на сайті відповідну заявку, отримував спочатку тестовий доступ до "сервісу". Йому надходило посилання, яке він мав фізично "закачати" на телефон потрібної йому особи. Програма запускалася автоматично при включенні мобільного телефону та діяла приховано від власника", - повідомили в СБУ.

Зазначається, що програма перехоплювала телефонні розмови, СМС- та ММС-листування, спілкування через популярні месенджери та електронну пошту, надавали доступ до фото- і відео файлів телефону, фіксувала місцезнаходження абонента.

Співробітники СБУ в Харківській області провели низку обшуків в офісах та за місцями мешкання учасників групи, під час яких вилучили докази протиправної діяльності зловмисників. Вирішується питання про оголошення фігурантам справи підозри у скоєнні злочинів. Розслідування триває.

Нагадаємо, наприкінці 2017 року Служба безпеки України встановила російське походження останніх хакерських атак на урядові та інфраструктурні інформаційні системи держави.