ua en ru

СБУ виявила порушення при закупівлі на аукціонах "Укрнафти" нафти і газового конденсату

СБУ виявила порушення при закупівлі на аукціонах "Укрнафти" нафти і газового конденсату Фото: "Укрнафта"

СБУ ініціювали перевірку Антимонопольним комітетом України порушення законодавства про захист економічної конкуренції під час участі в аукціонах

Служба безпеки України (СБУ) виявила порушення при закупівлі на аукціонах ПАТ "Укрнафти" нафти і газового конденсату. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

В СБУ повідомили, що вони ініціювали перевірку Антимонопольним комітетом України фактів порушення деякими суб'єктами господарювання законодавства про захист економічної конкуренції під час участі у торгах із закупівлі сирої нафти і газового конденсату.

"Співробітники спецслужби з'ясували, що в 2015 році аукціони ПАТ "Укрнафта" з продажу сировини вітчизняного видобутку відбулися без належної конкуренції. Погоджуючи свої антиконкурентні дії перед торгами, ряд підприємств купувала сиру нафту та газовий конденсат виключно за стартовою ціною. Протягом 2015 року через аукціони "Укрнафти" було реалізовано сировини на суму понад 12 мільярдів гривень", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, окремі суб'єкти господарювання порушили п. 4 ч. 2 ст. 6 та п. 1 ст. 50 закону України "Про захист економічної конкуренції". За антиконкурентні узгоджені дії державі, що володіє 50% + 1 пакет акцій ПАТ "Укрнафта", завдано збитків в особливо великих розмірах.

У разі підтвердження цих фактів, Антимонопольним комітетом буде накладено штраф на всіх учасників аукціонів у розмірі до 10% від їх річного обороту.

Нагадаємо, ПАТ "Укрнафта" не пустила на свою територію ревізійну комісію для проведення перевірки на вимогу НАК "Нафтогаз України".