ua en ru

СБУ порушила кримінальну справу за фактом замаху на розтрату держкоштів службовцями ЄЕСУ на суму 405 млн дол

Головним слідчим управлінням Служби безпеки України порушено 5 липня 2011 р. кримінальну справу за фактом вчинення колишніми службовими особами Кабінету міністрів України, Промислово-фінансової корпорації "Єдині енергетичні системи України" та компанії United Energy International Limited за попередньою змовою групою осіб шляхом зловживання службовим становищем замаху на розтрату коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах на загальну суму 405 млн. дол. США, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України, повідомляє прес-служба СБУ.

Приводом для порушення кримінальної справи стали звернення прем'єр-міністра України від 23 червня 2011 р. та від 29 червня 2011р. до Служби безпеки України, а також звернення міністра оборони РФ Анатолія Сердюкова до Уряду України від 10 червня 2011 р.
У ході розслідування кримінальної справи встановлюються всі службові особи, причетні до скоєного злочину.

Нагадаємо, 10 червня міністр оборони Росії Анатолій Сердюков направив лист Миколі Азарову, в якому Міністерство оборони Росії просить погасити борг корпорації ЄЕСУ в сумі 405,5 млн дол. Микола Азаров заявляв, що заперечує можливість повернення боргів Росії ЄЕСУ. Крім того, екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, яка очолювала ЄЕСУ, повідомляла, що в Україні немає фінансових зобов'язань перед РФ за боргами корпорації ЄЕСУ.