ua en ru

СБУ порушила справу проти підконтрольних "Лукойлу" і "ВЕТЕК" компаній за фінансування тероризму

СБУ порушила справу проти підконтрольних "Лукойлу" і "ВЕТЕК" компаній за фінансування тероризму

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом фінансування тероризму суб'єктами господарювання, що входять до групи російської нафтової компанії "Лукойл" і компанії "ВЕТЕК", головою наглядової ради якої є бізнесмен Сергій Курченко, що раніше покинув Україну. Про це повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський в Facebook.

"Так, СБУ здійснюється документування грубого порушення суб'єктами господарювання, що входять до групи компаній "Лукойл" і "ВЕТЕК", вимог чинного законодавства під час імпорту нафтопродуктів з подальшою їх реалізацією на території України та використання отриманих коштів для фінансування терористичних та незаконно створених т. н. "ДНР" і "ЛНР", - повідомив Лубківський.

"У ході розслідування було встановлено, що протягом 2013-2014 рр. посадовими особами "Лукойлу" через морські термінали Феодосії, Херсона, Ізмаїла, Миколаєва та Одеси, а також через пункти пропуску на західному кордоні України і за кордон з Білоруссю поза митного контролю з використанням підконтрольних суб'єктів господарювання (ВАТ "Лукойл", ПІІ "Лукойл-Україна", Одеський нафтопереробний завод, ТОВ "Перша паливна компанія" та інші) була організована контрабанда і реалізація понад 2 млн тонн нафтопродуктів на загальну суму близько 2 млрд дол. США", - уточнив радник голови СБУ.

За його словами, незаконно одержані доходи під прикриттям фіктивних договорів перераховувалися на рахунки підконтрольних підприємств і надалі спрямовувалися на фінансування терористичної діяльності.

За вказаним фактом Головним слідчим управлінням СБУ порушено кримінальну виробництво за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 209, 258-5 КК України.

Нагадаємо, раніше СБУ повідомила про підозру в тероризмі і шпигунстві 41 громадянину РФ.