ua en ru

СБУ викрила трьох антиукраїнських адміністраторів у соцмережі

СБУ викрила трьох антиукраїнських адміністраторів у соцмережі Фото: Вконтакте (РБК-Україна)

Адміністратори розміщували матеріали за вказівкою кураторів з російських спецслужб

Співробітники служби безпеки України (СБУ) ліквідували діяльність трьох антиукраїнських адміністраторів в соціальних мережах, які розміщували матеріали за вказівкою кураторів з російських спецслужб. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Повідомляється, що під час реалізації комплексу заходів щодо забезпечення інформаційної безпеки співробітники СБУ в Донецькій і Одеській областях виявили нові докази використання спецслужбами Росії соціальних мереж для нанесення шкоди державній безпеці України.

Так, правоохоронці задокументували протиправну діяльність жителів Одеси, Слов'янська та Бахмута, які були адміністраторами антиукраїнських угруповань в російській соціальній мережі "ВКонтакте".

Оперативники спецслужби встановили, що модератори за вказівкою з Росії розміщували у соцмережі матеріали із закликами до зміни меж території України, а також підтримували терористичні організації Луганська і Донецька "народні республіки".

Зазначено, що за свою діяльність вони отримували грошову винагороду від російських кураторів. Так, в ході обшуків за місцем проживання адміністраторів співробітники СБУ виявили комп'ютерну техніку та мобільні пристрої з доказами розміщення антиукраїнських матеріалів і отримання вказівок від російських спецслужб.

Правоохоронці кваліфікували дії зловмисників за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні у 2017 році військовою контррозвідкою Служби безпеки України був затриманий 21 представник незаконних збройних формувань.