ua en ru

СБУ розслідує спроби фальсифікації виборів в 59 окрузі

Служба безпеки України почала дослідчу перевірку обставин спроби фальсифікацій виборів у 59-му одномандатному виборчому окрузі (Донецька область).

В ході судових розглядів з 59-му округу були пред'явлені свідоцтва за фактами спроби фальсифікації протоколів виборчих комісій з боку дев'яти звільнених членів ОВК 59-го округу. У разі підтвердження даних фактів їм всім загрожує ув'язнення на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади.

Як повідомляється, з заявою в СБУ звернувся діючий голова ОВК 59-го округу Руслан Богданов. У заяві він повідомляє про дії, які мають ознаки злочину, передбаченого частиною 3 ст. 157, і ч. 4 ст. 158 КК України.

Нагадаємо, в судових позовах сторона переможеного кандидата Валентина Манько надала копію протоколу, згідно з яким він нібито переміг в окрузі. Проте в ході судових засідань були представлені дані серед яких безперервна відеозйомка, свідчать про те, що цей протокол комісією не складався і не міг бути складений, а був сфальсифікований за межами приміщення ОВК і містить завідомо недостовірні відомості.

Раніше СБУ встановила, що 30 жовтня 9 членів окружної виборчої комісії №59 протиправно вивезли друк та виборчу документацію та прибутку з ними в Дніпропетровську ОДА та готель "Європейський", хоча в цей час повинні були знаходитися в приміщенні ОВК 59-го округу і на безперервному засіданні здійснювати підрахунок голосів в окрузі №59.

На сьогоднішній день вже сім позовів про визнання результатів виборів на підставі цього протоколу відхилені судами. Але в суди продовжують надходити все нові і нові позови. Представники окружної комісії вважають, що їх борг і борг правоохоронних органів і судової влади захистити волевиявлення громадян і не допустити нових спроб фальсифікацій.

Ситуація у 59-му окрузі знаходиться під особистим контролем Президента України. Силовим відомствам доручено провести перевірки в максимально короткий термін.

Нагадаємо, 20 листопада Вищий адміністративний суд України виніс остаточне рішення у справі про результати виборів у 59-му одномандатному виборчому окрузі. Програв вибори кандидат в нардепи Манько вимагав від Цвк про визнання результатів виборів в окрузі недостовірними, водночас наполягаючи на тому, щоб ЦВК затвердила результати на підставі іншого протоколу, за даними якого саме Манько є переможцем.

У той же час, колегія суддів ВАСУ відмовилася визнавати "версію" протоколу переможеного кандидата, а також зобов'язала ЦВК встановити результати виборів в окрузі на підставі протоколів дільничних комісій та іншої виборчої документації.

Як повідомлялося, на 59-му окрузі найдовше відбувався підрахунок бюлетенів. Коли після підрахунку 75% голосів стало зрозуміло, що перемагає опонент Манько, мер р. Курахове Сергій Сажко, члени комісії, лояльні до Манько, а також озброєні бійці батальйонів, які його підтримували, почали блокувати роботу комісії. Невстановлення результатів виборів у цьому окрузі ставило під загрозу своєчасне оголошення результатів виборів по всій країні. Після розблокування роботи комісії було завершено введення даних в інформаційно-аналітичну систему "Вибори". За результатами голосування переможцем в окрузі став Сажко (30,49% голосів). Розрив між кандидатами склав близько 3 тис. голосів.