ua en ru

СБУ поширювала вірусні хвороби на Євромайдані, - глава ТСК

Служба безпеки України поширювала вірусні хвороби під час протестних акцій на Майдані Незалежності, отримали назву "Євромайдан".

Служба безпеки України поширювала вірусні хвороби під час протестних акцій на Майдані Незалежності, отримали назву "Євромайдан". Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування подій Евромайдана, нардеп від фракції "Батьківщина" Геннадій Москаль (на фото).

"У період протестних акцій колишнє керівництво СБУ розробив так звані пропозиції "по розчищенню Евромайдана", якими планувалося створення мобільних груп у складі 2-3 осіб. Ці групи повинні були діяти на території Евромайдана, в Будинку профспілок, Жовтневому палаці та Київської міської державної адміністрації. Один з пунктів дестабілізації ситуації передбачав "поширення вірусної хвороби, яка передається повітряно-крапельним шляхом або/і викликаної зараженою їжею". З плану вбачається, що працівники СБУ розповсюджували вірусне хвороба повітряно-крапельним шляхом і через заражені продукти. І це відповідає дійсності, бо не тільки мітингувальники, але і майже всі нардепи, які чергували на Майдані, перехворіли невідомим вірусом", - йдеться в повідомленні.

За словами Москаля, відомо, що для обмеження перебування мітингувальників у приміщеннях, які знаходяться на Майдані Незалежності, здійснювалися розпилювання зі шприца хімічної речовини (АСД-Зф), яка при потраплянні на брезентове покриття залишає різкий стійкий неприємний запах.

"Я направив в провідні медичні установи України запити щодо типу вірусів, які могли поширювати працівники СБУ в період протистоянь, а також висновків по хімічній речовині АСД-Зф та її дії на організм людини. І паралельно відправив ці матеріали в Генпрокуратуру", - додав Москаль.

Нагадаємо, Євромайдан почався після 21 листопада 2013 року, коли уряд Миколи Азарова вирішив відкласти підписання з ЄС угоди про асоціацію. В результаті акцій протесту і зіткнень з міліцією загинули близько 100 учасників Євромайдану.