ua en ru

СБУ закликає органи влади та держпідприємства перейти на обслуговування в держбанки, - Лубківський

Служба безпеки України закликає органи влади, а також державні підприємства, установи і організації перейти на обслуговування до державних банків.

Служба безпеки України закликає органи влади, а також державні підприємства, установи і організації перейти на обслуговування до державних банків. Про це в ході круглого столу заявив радник голови СБУ Маркіян Лубківський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Протягом 2010-2014 рр., за спостереженнями СБУ, була поширена практика обслуговування міністерств, відомств та державних підприємств, установ і організацій за принципами економічної обґрунтованості чи безпеки, а відповідно до політичної або економічної лояльністю їхніх власників до влади... Таким чином, життєво важливі галузі економіки держави опинилися у фінансовій залежності від російських банків, і це факт, який ми фіксуємо. СБУ кілька разів сигналізувала про це, зверталася до Кабінету міністрів, говорячи про необхідність переведення підприємств державного сектору економіки, органів влади і управління на обслуговування в державні банківські установи. В умовах військового конфлікту з РФ така ситуація негативно впливає, за нашою оцінкою, на економічний потенціал держави та її обороноздатність", - заявив Лубківський.

Нагадаємо, 26 вересня стало відомо, що Міністерство оборони України переводить фінансування учасників АТО в держбанки.

Проте пізніше Міноборони призупинило рішення про переведення фінансування учасників АТО в держбанки.