ua en ru

СБУ запобігла постачанню в Росію військового обладнання

СБУ запобігла постачанню в Росію військового обладнання Фото: вилучене обладнання

СБУ запобігла постачанню в Росію комплектуючих до двигунів

Служба безпеки України (СБУ) спільно з військовою прокуратурою та при сприянні адміністрації державного підприємства "Зоря" - "Машпроект" запобігла спробі поставки до Російської Федерації комплектуючих до газотурбінних двигунів (ГТД) військового призначення, що використовуються на кораблях ВМФ РФ. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Повідомляється, що оперативники затримали працівника держпідприємства і місцевого ділка, які намагалися вивезти з території заводу три агрегати, призначені для контролю температури газу у ВМД (загальна вартість 124 000 гривень). Крім того зловмисники намагалися вивезти 86 до сопел форсунок для ВМД, а також штампи і печатки, які мають легітимізувати перед іноземною стороною викрадені комплектуючі.

Злодії діяли за замовленням громадянина РФ, представника комерційної структури, пов'язаної з військово-промисловим комплексом і газотранспортними компаніями Росії.

"Спроба контрабанди обладнання пояснюється тривалою відсутністю в РФ потужностей для самостійного серійного виробництва та ремонту газотурбінної техніки, яку до 2014 року забезпечувало виключно миколаївське підприємство", - зазначили в СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання і роботи фігурантів справи правоохоронці вилучили значну кількість обладнання, комплектуючих, а також креслення і специфікації, яке підприємство раніше поставляло на замовлення російської сторони.

altaltaltaltalt

Фото: затримання

Проти зловмисників відкрито кримінальне провадження за ст 191 Кримінального кодексу України. Затриманим оголошено про підозру, вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу. Тривають невідкладні слідчі дії.

Нагадаємо, в Одеській області СБУ спільно з Національною поліцією, Державної прикордонної та міграційної служб затримала громадянина сусідньої держави, який перебував у міжнародному розшуку за вбивство.