ua en ru

СБУ перекрила канал ввезення контрабандних сигарет з Придністров'я в Україну та ЄС

СБУ перекрила канал ввезення контрабандних сигарет з Придністров'я в Україну та ЄС

Співробітники управління по боротьбі з контрабандою Служби безпеки України перекрили канал ввезення в Україну та країни Європейського Союзу контрабандних сигарет з невизнаної "Придністровської Молдавської республіки". Про це в ході круглого столу в Одесі, присвяченого боротьбі з контрабандою, повідомив начальник слідчого відділу управління СБУ України в Одеській області Олександр Кравченко.

За його словами, сигарети з Азії ввозилися через Одеський та Іллічівський порти транзитом у Придністров'я. Далі вони в обхід пунктів пропуску, без сплати належних податків і зборів ввозилися або назад в Україну, або переміщалися далі в країни Європейського союзу.

Повідомляється, що один із випадків дії цієї схеми правоохоронці зафіксували у жовтні 2014 р., коли на територію України в сфері діяльності Котовського прикордонного загону в обхід пунктів пропуску зайшли 36 вантажних автомобілів з сигаретами. Для припинення діяльності контрабандистів СБУ привернула колег з Молдови, Польщі та Білорусі.

"Робота служби безпеки щодо припинення незаконних схем тютюнових виробів здійснюється вже півтора року. Тобто, це системна робота. Ми дійсно співпрацюємо з прокуратурою Молдови, ми співпрацюємо з АВВ Республіки Польща, ми співпрацюємо з КДБ Республіки Білорусь саме по контрабанді тютюнових виробів", - зазначив перший заступник голови СБУ Юрій Артюхов.

Всього ж з жовтня 2014 р. співробітники спецслужби вилучили вже 110 контейнерів з сигаретами. Вартість вилученої контрабанди становить близько 12 млн. дол.

У даний момент контейнери знаходяться на складах в якості речових доказів. Згідно з експертизою, їх якість не відповідає українським нормам, і, отже, сигарети підлягають знищенню.

"На даний момент 17 контейнерів з контрабандною продукцією вже знищено. Процес спалювання одного контейнера займає близько 20 годин і відповідає всім екологічним нормам, установленим законодавством України", - зазначив Кравченко.

Також СБУ встановила, що до даної схемою причетні й українські чиновники. "Необхідно ще встановити осіб, причетних до цього всередині державних органів", - додав Кравченко.