ua en ru

СБУ оголосила в розшук лідера бойовиків "Оплоту" Євгена Жиліна

СБУ оголосила в розшук лідера бойовиків "Оплоту" Євгена Жиліна Євгена Жилін

Служба безпеки України оголосила в розшук лідера бойовиків "Оплоту" Євгена Жиліна, який підозрюється в зв'язках і фінансуванням так званих Донецької та Луганської "народних республік". Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"У зв'язку з переховуванням гр. Жиліна від органів слідства на території Російської Федерації 30 березня він оголошений в розшук з метою доставки в суд для обрання запобіжного заходу", - йдеться в повідомленні.

Крім того, повідомляється, що СБУ ліквідувала канал фінансування бойовиків ДНР і ЛНР в Харківській обл., організований Жиліним.

"Фінансування здійснювалося через дві харківські комерційні структури, що входять в підконтрольний Жиліну конвертаційний центр. Грошові кошти, призначені для фінансування терористів, перераховувалися в адресу юридичних і фізичних осіб, які перебувають на території Російської Федерації, а готівкові нелегально перевозили через державний кордон України в РФ. Надалі гроші потрапляли в Ростовську область, а звідти через контрольовану терористами ділянку українсько-російського кордону - до ватажків ДНР і ЛНР", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що подільники Жиліна були затримані під час спроби переміщення грошей через державний кордон України в РФ. Зазначені кошти кількома днями раніше було незаконно переведено в готівку з допомогою зазначених комерційних структур.

За даним фактом слідчими Управління СБУ в Харківській області розпочато кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 258-5 (фінансування тероризму, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Всім членам групи повідомлено про підозру у вчиненні вказаного злочину.

Нагадаємо, лідер "Оплоту" вивів через комунальні підприємства Харкова 100 млн грн.