ua en ru

СБУ звинувачує засновника "Донецьксталі" Нусенкіса у фінансуванні терористів

СБУ звинувачує засновника "Донецьксталі" Нусенкіса у фінансуванні терористів Джерело фото: Forbes.ru

Служба безпеки України звинувачує засновника "Донецьксталі" Віктора Нусенкіса (на фото) у фінансуванні терористів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"СБУ викрила та ліквідувала чергову схему фінансування терористичної організації "ДНР" за незаконний експорт коксової продукції. Остання партія коксу в обсязі 1000 тонн затримано співробітниками спецслужби в одному з морських портів. За фактом фінансування терористичних організацій слідчими СБУ розпочато кримінальне провадження", - йдеться в повідомленні.

В СБУ зазначили, що продукція виробляється на двох підконтрольних бойовикам підприємствах - ПРАТ "Макіївкокс" та ПАТ "Ясинівський коксохімічний завод", які належать громадянину Росії Віктору Нусенкісу.

"Керівництво цих підприємств підтримує тісні стосунки з самопроголошеним прем'єр-міністром терористичної організації "ДНР" Захарченко. Коксохімічні заводи одними з перших здійснили перереєстрацію і одержали "посвідчення" т. зв. "ДНР", - повідомили в СБУ.

СБУ встановила, що за цією схемою протягом 2014 р. з окупованих територій було експортовано коксу на суму понад 100 млн грн. "З незаконно отриманих доходів, зловмисники щоквартально перераховували 1 млн грн у т. зв. "банк ДНР". Надалі гроші з "общака" розподілялися між ватажками незаконних збройних формувань і використовувалися на фінансування бойовиків, оплату найманців і акції залякування мирного населення", - підкреслили в СБУ.

Зазначимо, Віктор Нусенкіс - український бізнесмен, співвласник і голова концерну "Енерго", засновник групи "Донецьксталь". Народився в 1954 р. в Донецьку, закінчив Донецький політехнічний інститут. У 1992 р. Нусенкіс заснував концерн "Енерго", який незабаром став найбільшим торговцем вугіллям в Україні, Росії і Казахстані. Придбав Донецький металургійний завод і низка підприємств вугільної промисловості, заснувавши ЗАТ "Донецьксталь". До групи "Донецьксталь" входять Донецький металургійний завод, Алчевський коксохімічний завод, Макіївський коксохімічний завод, шахтоуправління Покровське, Донецький електротехнічний завод. В даний час - громадянин Росії. Переважно проживає в Московській області.

Нагадаємо, бойовики обстріляли Ясинівський коксохімічний завод і шахту "ім. Кірова" в Донецькій області.