ua en ru

СБУ ліквідувала нелегальний контакт центр російського банку

СБУ ліквідувала нелегальний контакт центр російського банку Фото: СБУ (РБК-Україна)

У Сумах діяв нелегальний контакт-центр російського банку

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) викрили в Сумах діяльність нелегального контакт-центру, який був організований за вказівкою керівництва одного з російських комерційних банків. Про це повідомляє прес-центр СБУ

Повідомляється, що оператори колл-центру приймали заявки від мешканців Росії, а також тимчасово окупованих територій Донецької області і анексованого Криму. Центр займався кредитуванням фізичних та юридичних осіб, особисті та установчі дані яких передавалися в Москву.

СБУ задокументувало, що всі операції для неакредитованого в Україні російського банку відбувалися через Інтернет і сервіси IP-телефонії. Координація дій контакт-центру здійснювалася з головного офісу банку в Москві. Організований нелегальний колл-центр був за замовленням топ-менеджменту банку один з київських бізнесменів.

"Суми були обрані ділками для оптимізації витрат банку. У підпільному контакт-центрі за мінімальну плату працювали місцеві студенти, яких звільняли після завершення випробувального терміну", - повідомили в СБУ.

Під час обшуків правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку і документацію, доводять передачу особистих даних громадян в Росію. За інформацією СБУ, серед клієнтів російського банку є ватажки незаконних збройних формувань і фейкових "держорганів" терористичних організацій ДНР/ЛНР.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії.

Нагадаємо, раніше в Луганській області співробітники СБУ перекрили контрабандний канал постачання наркотиків в Росію.