ua en ru

Ощадбанк придбав акції РТС через офшорні компанії

Угоду російського Ощадбанку по купівлі 5,618% акцій РТС звинувачують в непрозорості, а у держбанку відмовляються коментувати основні параметри угоди. Простежити рух акцій РТС у власність Ощадбанку можна на основі обов'язкового розкриття інформації. Згідно з наявною інформацією, пакет акцій РТС, який контролювала "Дойче Сек'юрітіз", у розмірі 9% був розділений і проданий декільком офшорам. Компанія Renaissance Securities (Cyprus) Limited, що входить до групи "Ренесанс Капітал", отримала 6,45%, а маловідомий офшор Quim Enterprises Limited отримав 2,46%, пише РБК daily.
За словами джерела газети, крім "Ренесанс Капіталу" в угоді взяла участь і "Трійка Діалог". Співрозмовник РБК daily вважає, що сама операція була здійснена у грошовому вигляді, за її підсумками німецький банк міг отримати близько 81 млн дол. Не можна виключати, що угода з продажу акцій офшорам була проведена Deutsche Bank також і з метою податкової оптимізації, але в банку не стали коментувати цю інформацію. У підсумку 5,618% акцій РТС з офшора перетекли у власність Ощадбанку. До цього кредитна організація і зовсім спростовувала інформацію, що операція ведеться в її інтересах.
У "Ренесанс Капіталі" і "Трійці Діалог" також відмовилися від коментарів.
Заступник голови правління Ощадбанку Белла Златкис заявила, що, так як банк вже є акціонером ММВБ (6,75% акцій), участь в капіталі РТС дає можливість надавати прямий вплив на процес створення нової торговельної інфраструктури. Крім того, банк чекає в перспективі істотного зростання вартості цих акцій.
За словами голови наглядової ради ГК "Алор" Анатолія Гавриленко, прихід в капітал РТС Ощадбанку треба розглядати як можливість збільшити свій портфель акцій з потенціалом зростання. Також він нагадує, що у Ощадбанку не так багато акцій бірж, хоча це і найбільший банк у країні.