ua en ru

РБ ООН прийняла рішення про зняття з 1 листопада бесполетной зони над Лівією (доповнення)

Рада Безпеки ООН прийняла рішення про зняття бесполетной зони над Лівією з 1 листопада 2011 р. РБ ООН схвалила резолюцію, яка анулює мандат на проведення іноземними силами операції зі встановлення бесполетной зони над Лівією, передає Reuters. Рішення набуває чинності 31 жовтня 2011 р в 23:59 за часом Тріполі.
Резолюція номер 2016, що передбачає завершення військової операції НАТО в Лівії, була схвалена 15 членами РБ ООН одноголосно.
Представник Лівії в ООН Ібрагім Даббаші напередодні попросив Раду Безпеки не поспішати із припиненням іноземного мандата, оскільки новій владі країни потрібно час, щоб оцінити ситуацію з безпекою, у тому числі на кордонах держави. Проте західні дипломати вважають, що ці питання лежать поза мандата ООН.
Північноатлантична рада НАТО повинен 28 жовтня провести засідання, на якому буде офіційно оголошено про закінчення військово-повітряної кампанії в Лівії.
Рада Безпеки ООН 17 березня 2011 прийняв резолюцію, яка заборонила авіації екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі здійснювати польоти над територією Лівії. Резолюція вводила бесполетную зону над Лівією і санкціонувала міжнародне втручання для захисту цивільного населення Лівії від насильства з боку військ М. Каддафі.
МЗС Росії критикував НАТО за перевищення мандата Ради Безпеки ООН. Зокрема, вже після вбивства Каддафі міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив про необхідність перевірити повідомлення про те, що конвой колишнього лівійського лідера був атакований авіацією НАТО, після чого Каддафі був полонений бійцями Перехідного національної ради (ПНС) і убитий.Ніякого відношення до бесполетной зоні атака на наземні цілі, в тому числі на конвой, не має, підкреслював С. Лавров.
Полковник М. Каддафі, який правив Лівією понад 40 років і перебував у бігах з серпня 2011 р., був убитий при не з'ясованих до кінця обставин 20 жовтня 2011 в околицях г.Сірт. Представники ПНС заявили, що Каддафі помер від вогнепальних поранень, отриманих у перестрілці між його прихильниками і бійцями нової влади. Однак відеозапису хаотичних сцен захоплення екс-лідера і подальшого поводження з його трупом наштовхнули багатьох спостерігачів на думку, що революціонери просто вчинили над Каддафі розправу. Убитий полковник повинен був постати перед Міжнародним кримінальним судом.