ua en ru

Савченко готує новий закон про суд присяжних

Савченко готує новий закон про суд присяжних Фото: Савченко готує новий закон про суд присяжних

Незалежні від судової системи присяжні будуть більш стійкі до корупції

Українська льотчиця Надія Савченко спільно зі своїм адвокатом планують розробити новий законопроект про повернення в Україну суду присяжних. Про це заявив адвокат Ілля Новіков в ефірі "5 каналу".

"Я її переконав, що без присяжних витягнути судову систему на той рівень, якого від неї очікують, буде дуже важко. І тому зараз готується законопроект про повернення в Україну – не створення вперше, а повернення - суду присяжних", - повідомив адвокат.


Під поверненням адвокат має на увазі те, що саме з території сучасної України, тобто харківського судового округу, починався суд присяжних в Російській імперії в 1864 році.

За словами Новікова, при здійсненні правосуддя повинні бути люди, які приймають рішення в кримінальному судочинстві і при цьому не є частиною системи.

"Бо найкращий суддя, найкращий прокурор, навіть найкращий адвокат в певному сенсі є частиною системи. Він не може працювати окремо по одній кримінальній справі, незважаючи на те, що буде далі. Присяжні, які приходять на справу, на один судовий розгляд, незалежні від цієї системи. І навіть якщо хтось один з них, наприклад, отримає хабар, або в інший спосіб щось зробить не так, якщо їх буде 12, а не три, як зараз - вся ця система матиме певний запас міцності і зможе опиратися корупції в тому сенсі і в тій мірі, як не може зробити сучасна казенна прокурорська судова система", - додав адвокат.

Нагадаємо, раніше адвокат Савченко Марк Фейгін заявив, що українська військова сподівається незабаром повернутися додому.