ua en ru

Саудівська Аравія заборонила в'їзд в країну сирійцям на час хаджу

Саудівська Аравія заборонила в цьому році в'їзд в країну громадянам Сирії для здійснення щорічного хаджу, передає France 24 з посиланням на сірійські ЗМІ.

"Вищий комітет Сирії з організації хаджу оголосив про неможливість проведення паломництва в цьому році у зв'язку з відсутністю необхідних угод з урядом Саудівської Аравії", - йдеться в поширеній по держтелебаченню заяві. Ер-Ріяд відмовився підписувати щорічну угоду про прийняття громадян Сирії.

Якщо Ер-Ріяд підтвердить цю інформацію, подібний крок стане безпрецедентним в історії відносин двох країн. Рішення Ер-Ріяда стане новою віхою у розмежуванні двох арабських націй. Відзначимо, що Саудівська Аравія відкрито виступає проти режиму Башара Асада: офіційна позиція королівства зводиться до того, що Президент Сирії зобов'язаний залишити свій пост.

Хадж до святинь розташованої на території Саудівської Аравії Мекки є одним з п'яти стовпів ісламу, і хоча б раз в житті його зобов'язаний здійснити кожен мусульманин.

Читайте також: Число сирійських біженців перевищило 250 тис. чоловік, - ООН

Нагадаємо, збройне протистояння влади і опозиції триває в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки Президента Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в насильстві по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують банди озброєних терористів, підтримувані за кордону.

ООН останній раз повідомляла в березні ц.р., що в ході сирійського конфлікту загинули більше 9 тис. цивільних осіб, проте з тих пір перестала рахувати загиблих. Згідно з поточними оцінками правозахисної організації "Сирійська обсерваторія прав людини", за час конфлікту в країні загинули не менше 19 тис. чоловік.