ua en ru

Саудівська Аравія вважає оптимальною ціну нафти близько 100 дол./бар

Саудівська Аравія на даний момент вважає за оптимальну ціну нафти близько 100 дол./бар. Про це в інтерв'ю CNN, яке вийде в ефір сьогодні, повідомив міністр нафтової промисловості королівства Алі аль-Нуеймі. "Ми бажаємо і сподіваємося, що у нас вийде стабілізувати ціни на нафту і підтримувати їх на рівні 100 дол./бар.", - заявив міністр, чиї слова наводить сайт телекомпанії.
Аль-Нуеймі підкреслив, що Саудівська Аравія зуміє компенсувати недопоставки іранської нафти на ринок у разі введення санкцій проти нафтового експорту Тегерана. В даний час королівство видобуває трохи менше 10 млн бар. нафти на добу, але може в лічені дні збільшити видобуток на 1,5 млн бар./доба. "Ми можемо легко, буквально за декілька днів, довести виробництво до 11,4-11,8 млн бар./доба", - вказав саудівський міністр. Проте "наступні 700 тис. бар./доба або біля того" вимагатимуть від Ер-Ріяда вже близько 90 днів, додав аль-Нуеймі.
Експорт нафти з Ірану в даний час складає близько 2,2 млн бар./доба. 23 січня 2012 р. міністри закордонних справ Євросоюзу (ЄС) вирішуватимуть питання про введення ембарго на постачання іранської нафти. За неофіційними даними, якщо 27 міністрів блоку підтримають цей захід, країнам ЄС буде заборонено укладати нові контракти на поставки нафти з Ірану, а чинні контракти будуть анулювані протягом півроку.
Захід підозрює Іран у прихованому намірі обзавестися ядерним арсеналом, тоді як Ісламська Республіка наполягає на мирному характері своєї ядерної програми. Останнім часом в західній пресі почастішали публікації про вірогідний військовий удар Ізраїлю і/або США по об'єктах іранської атомної програми.
Сьогодні нафта Brent торгується в районі 111 дол./бар., а Light Sweet - на рівні 99,50 дол./бар.