ua en ru

Саудівська Аравія оголосила про нову операції в Ємені

Саудівська Аравія оголосила про нову операції в Ємені Фото: Ахмед аль-Асірі

Коаліція, очолювана Саудівською Аравією, заявила про завершення військової кампанії в Ємені і початок нової операції проти єменських повстанців-хуситов. Про це заявив у вівторок, 21 квітня, на прес-конференції в Ер-Ріяді представник командування коаліції бригадний генерал Ахмед аль-Асірі, повідомляє Бі-бі-сі.

За словами аль-Асірі, нинішня кампанія, що називається "Рішучий шторм" (Decisive Storm) і полягала переважно в нанесенні авиударов, досягла своєї мети.

"Її цілі були досягнуті завдяки дуже хорошого планування, дуже точному виконанню, завдяки мужності наших льотчиків, наших моряків, наших солдатів", - заявив він.

Генерал повідомив, що кампанія закінчується сьогодні опівночі, зазначивши, що повстанці більше не представляють загрозу для громадян.

Раніше Міністерство оборони Саудівської Аравії заявляло, що військова кампанія "ліквідувала загрози безпеки для Саудівської Аравії та сусідніх з нею країн" допомогою "знищення важкого озброєння і балістичних ракет, які були захоплені військом хуситов".

Аль-Асірі оголосив, що коаліція приступає до нової операції "Відродження надії" (Restoring Hope). Вона буде зосереджена на політичному вирішенні конфлікту в Ємені, на питаннях безпеки та боротьби з тероризмом. Її основними завданнями будуть відновлення Ємену і нейтралізація постанцев-хуситов.

"Коаліція і раніше буде запобігати переміщення бойовиків хуситов або проведення ними яких-небудь операцій всередині Ємену", - сказав Аль-Асірі.

Генерал також не виключив, що в майбутньому повітряні удари по позиціях хуситов продовжаться.

Єменських повстанцов-шиїтів підтримує Іран. Так, 8 квітня він направив в Аденську затоку два військових кораблі. Напрямок есмінця Alborz і допоміжного судна Bushehr Тегеран пояснив забезпеченням захисту іранського судноплавства від піратства. Однак Іран відкрито засудив коаліцію сунітських держав, вмешавшихся у внутрішній конфлікт в Ємені. У свою чергу Саудівська Аравія звинувачує Тегеран у постачанні зброї хуситам, але Іран відкидає ці претензії.

Нагадаємо, з Ємену з початку 2015 р. евакуйовані 86 громадян України.