ua en ru

Саудівська Аравія має намір створити найбільший у світі інвестфонд на 2 трлн доларів

Саудівська Аравія має намір створити найбільший у світі інвестфонд на 2 трлн доларів Фото: принц Мохаммед бін Салман розповів про плани щодо створення інвестфонду

Активи будуть використовуватися для інвестицій у несировинні галузі економіки

Саудівська Аравія має намір створити найбільший у світі інвестиційний фонд на 2 трлн доларів. Про це заявив саудівський принц Мохаммед бін Салман, який очолює Раду по справах економіки та розвитку, передає Bloomberg.

За словами бін Салмана, суверенний фонд Public Investment Fund (PIF) об'єднає активи на 2 трлн доларів і буде використовуватися для інвестицій у несировинні галузі економіки.


"Поза всяким сумнівом, PIF буде найбільшим суверенним інвестиційним фондом у світі", - зазначив він.

За його словами, PIF вже володіє часткою в Національному комерційному банку Саудівської Аравії, а також в компанії Saudi Arabia Basic Industries Corporation (SABIC) - другій у світі компанії за обсягом виробництва етиленгліколю. За даними Sovereign Fund Institute, активи PIF становлять 5,3 млрд доларів.

Принц Мохаммед уточнив, що зростання активів PIF почнеться, коли нафтова держкомпанія Saudi Aramco стане публічною, а її акції будуть передані фонду. IPO Saudi Aramco може бути проведено не пізніше 2018 року.

"Проведення IPO компанії Aramco і переведення її акцій в PIF буде фактично означати, що джерелом доходів для Саудівської Аравії будуть інвестиції, а не нафта", — підкреслив він.

Нагадаємо, Саудівська Аравія збільшила експорт нафти на 4%.