ua en ru

Саудівська Аравія почала закуповувати нафтопродукти в ЄС для задоволення внутрішнього попиту

На світовому ринку нафтопродуктів відбуваються незвичайні зміни - найбільша видобувна країна в світі змушена скуповувати паливо з метою задовольнити власний внутрішній попит. Як стало відомо, державна нафтова компанія Саудівської Аравії, Saudi Arabian Oil Co. (Aramco) вже направила на батьківщину перший нефтетанкер з партією нафтопродуктів із Західної Європи, передає "Росія 24".

Нинішнім літом в Саудівській Аравії значно зріс рівень споживання палива та країна, не справляючись з постачаннями рідкого палива на внутрішній ринок, змушена імпортувати його з закордону.

Так, в води Червоного моря вже прямує судно Montego з 100 тис. тонн нафтопродуктів, яке вийшло з порту Роттердам в Нідерландах. Даний вантаж повинен прибути в саудівський порт Янбу на західному узбережжі Саудівської Аравії. На даній поставці, як очікується, імпорт нафтопродуктів в країну не обмежиться. За словами інсайдерів, Ер-Ріад вже обговорює другу закупівлю Aramco нафти з Європи. Щоправда, умови нової покупки поки що перебувають на стадії обговорення.

Що стосується економічної доцільності поставок нафтопродуктів з Європи на найбільший ринок видобутку, то тут аналітики не бачать причин для розчарування. Експерти вказують на те, що закупівля палива в Роттердамі проходить за нижчими цінами, ніж на внутрішньому ринку Близького Сходу.

За оцінками Barclays Capital, щомісяця Саудівська Аравія відправляє на експорт близько 775 тис. тонн палива з нафтопродуктів щомісяця. Тим не менш, у британському інвестбанку не виключають, що вже незабаром головний виробник нафти і учасник ОПЕК стане чистим імпортером нафтопродуктів для потреб промисловості.