ua en ru

Саркозі очолив провідну опозиційну партію Франції

Екс-президент Франції Ніколя Саркозі обраний головою однієї з провідних опозиційних партій країни - "Союзу за народний рух" (UMP), повідомляє Le Figaro.

Екс-президент Франції Ніколя Саркозі обраний головою однієї з провідних опозиційних партій країни - "Союзу за народний рух" (UMP), повідомляє Le Figaro.

Саркозі здобув перемогу з 64,5 % голосів. Найближчий конкурент Саркозі - екс-міністр сільського господарства Бруно Ле Мер - заручився підтримкою 29,18% голосів, третій кандидат на цей пост - депутат від департаменту Дром Ерве Маритон - набрав 6,32% голосів.

Внутрішньопартійні вибори стартували в ніч на 29 листопада, голову UMP обирали члени партії допомогою електронного голосування. У виборах взяли участь близько 60% членів партії по всій Франції.

Таким чином, Саркозі змінить тріумвірат Жюппе-Фійон-Раффарен (колишні прем'єр-міністри Франції Франсуа Фійон, Ален Жюппе і Жан-П'єр Раффарен), який тимчасово виконував обов'язки голови партії після відставки навесні цього року Жана-Франсуа Копе.

Жан-Франсуа Копе подав у відставку після скандалу, який вибухнув у травні 2014 р., коли розкрилися дані про махінації в ході передвиборної кампанії Саркозі 2012 р.: в роботі з піар-агентством Bygmalion партія UMP активно використовувала фальшиві рахунки-фактури, щоб приховати перевищення рівня витрат свого кандидата.

UMP - провідна правоцентристська партія країни, виникла в 2002 р. в ході французьких президентських виборів на підтримку Жака Ширака. Саме від цієї партії в 2007 р. Саркозі був висунутий як кандидат на президентських виборах. У тому ж році Саркозі отримав на них перемогу, ставши президентом Франції. Після президентських виборів були проведені вибори в Національну асамблею, на яких праві отримали більшість місць. Прем'єр-міністром став член UMP Франсуа Фійон.

У 2012 р. Саркозі, також виступав кандидатом від UMP, програв президентські вибори кандидату від Соціалістичної партії Франсуа Олланду. Про свій намір повернутися у велику політику і взяти участь у внутріпартійних виборах Саркозі заявив у вересні цього року. Про бажання брати участь у президентських виборах 2017 р. Саркозі тоді прямо не згадував, але спостерігачі зауважують, що посаду голови UMP послужить йому трампліном до президентських виборів 2017 р.