ua en ru

Саркозі напередодні другого туру виборів звернувся за підтримкою до електорату "Національного фронту"

Ніколя Саркозі зробив відчайдушну спробу змінити співвідношення сил перед другим туром президентських виборів 6 травня. Глава Франції звернувся за підтримкою до електорату лідера ультраправого "Національного фронту" (НФ) Марін Ле Пен, що зайняла в першому турі третє місце з 17,9%. За оцінками експертів, Президент зробив ризикований маневр: дрейфуючи управо, він відштовхує зараз від себе центристів. Крім того, загравання з націоналістами розчарує традиційних правих виборців, які на парламентських виборах в червні можуть підтримати не партію Саркозі, а інші сили. У результаті Франція отримає лівий уряд - на додаток до лівого президента. Про це пише "Комерсант".

Саркозі явно йде ва-банк. Щоб виграти другий тур президентських виборів, йому необхідний електорат Марін Ле Пен. До нього і звернувся глава держави, патетично проголосивши: "Я вас почув!". У разі переобрання він пообіцяв удвічі скоротити кількість нових іммігрантів і ввести обов'язковий іспит на знання французької мови для тих, що прибувають до країни. Ці заходи - явний реверанс убік НФ.

Експерти передбачають: у дні, що залишилися до другого туру, Президент акцентуватиме увагу на темах, які він вдало використовував і в ході попередньої кампанії, в 2007 році: імміграція; безпека; інтеграція іноземців; боротьба з ісламським екстремізмом і тероризмом. Проте, на думку більшості аналітиків, розподіл голосів у першому турі залишає Саркозі мінімальні шанси на підсумковий успіх. Для перемоги 6 травня він повинен привернути на свою сторону більше 80% виборців Марін Ле Пен і дві третини прихильників центриста Франсуа Байру, що набрав 9%. Поки ж розклад набагато менш сприятливий для президента. Його готові підтримати лише третина виборців Байру і від 50% до 60% електорату Ле Пен. А цього недостатньо.

Нагадаємо, в першому турі виборів Президента Франції лідирує Франсуа Олланд з 28,63% голосів.