ua en ru

У САП прогнозують складнощі в роботі Антикорупційного суду

У САП прогнозують складнощі в роботі Антикорупційного суду Фото: САП (espreso.tv)

Складнощі можуть виникнути через надмірну кількість корупційних справ

У роботі Вищого антикорупційного суду після його запуску можливі складнощі через надвелику кількість корупційних справ, які будуть передані з судів загальної юрисдикції. Про це повідомив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Кравець, передає кореспондент РБК-Україна.

"Навіть після запуску новоствореному Антикорупційного суду буде не просто прийняти ті 120 справ, які на сьогодні вже є в судах. Їх буде більше, адже наша робота не зупиняється і ми продовжуємо передавати ці справи в суди загальної юрисдикції", - повідомив Кравець.

За його словами, в штаті САП не вистачає прокурорів для ведення актуальних розслідувань.

"Не просто буде і прокурорам. Чим більше часу ми будемо змушені приділяти на повторний розгляд справ, адже все буде починатися заново, тим менше часу у нас буде на питання нагляду в нових актуальних розслідуваннях. Тому доведеться провести серйозний стрес-тест на початку діяльності Антикорупційного суду", - додав він.

Він наголосив, що у судах перебуває близько 120 кримінальних проваджень, які представляють в судах лише 40 прокурорів САП.

"Штат САП обмежений - лише чотири десятка осіб. Скоро у нас не вистачатиме прокурорів для забезпечення участі у всіх засіданнях. Наразі ми вже дедалі частіше стикаємось з проблемою, коли ми мусимо обирати, на яке засідання йти, а яке просити суд відкласти", - наголосив прокурор.

За його словами, матеріали нових справ наразі накопичуються в кабінетах прокурорів.

"Матеріали справ фізично накопичуються у кабінетах прокурорів. Зараз у мене в судах 7 справ. Передати до суду письмові докази вдалось лише у двох із них, причому це в невеликих справах. А решта чекає своєї черги. Наразі я також очікую надходження ще однієї справи для передачі до суду на 30 томів. Місця для неї в кабінеті вже немає", - повідомив Кравець.

Нагадаємо, що 7 червня 2018 року Верховна рада України підтримала створення Вищого антикорупційного суду.

Відзначимо, що у проекті державного бюджету на 2019 рік, який Кабінет міністрів подав до Верховної ради, закладено фінансування Вищого антикорупційного суду України в сумі 287 млн грн.