ua en ru

Санкції проти Росії вдарять по Прибалтиці та Болгарії, - Єврокомісія

Криза в Україні і послаблення російська економіка представляють суттєві ризики для економіки Європи, Єврокомісія попередила в своєму щоквартальному звіті.

Криза в Україні і послаблення російська економіка представляють суттєві ризики для економіки Європи, Єврокомісія попередила в своєму щоквартальному звіті. В особливій зоні ризику - Болгарія, Фінляндія, країни Прибалтики, Чорногорія і Кіпр.

Слідом за провідними міжнародними фінансовими організаціями Єврокомісія знизила прогнози щодо зростання російського ВВП до 1% в 2014 р. і до 2% у 2015 р. порівняно з 2,3 і 2,7% відповідно в зимовому прогнозі).

У нинішньому доповіді акцент зроблений на геополітичні ризики, які приймають "загрозливі розміри". Хоча їх вплив на Європу буде визначатися тривалістю і серйозністю українського конфлікту, для низки країн ЄС вони представляють загрозу вже зараз, відзначили аналітики Єврокомісії. Посилення Заходом санкцій може призвести до подальшого погіршення прогнозу ВВП Росії.

Одним із головних ризиків для Європи залишається перспектива порушення постачання в регіон енергоносіїв. У зоні ризику, в першу чергу виявилася Болгарія: частка російського газу складає в її імпорті 87%. Навантаження на економіку країни в разі перебоїв поставок може виявитися непосильним (поки прогноз по зростанню болгарського ВВП в 2014 р. - 1,7%).

Для країн Прибалтики, крім енергетичних ризиків, виділяються торгові. На Росію припадає 18,9% всього експорту Литви, 11,5% - Латвії та 10,7% - Естонії. Єврокомісія знизила прогноз зростання ВВП для всіх трьох країн: Естонії - до 1,9% в 2014 р. і до 3% в 2015 р. (відповідно 2,3 і 3,6%), Латвії - до 3,8 і 4,1% (з 4,2 і 4,3%), Литви до 3,3 і 3,7% (з 3,5 і 3,9%).

Естонська економіка в 2013 р. вже понесла фінансові втрати через перенаправлення значної частини російського нафтового експорту, який раніше йшов транзитом через естонські морські порти, російський порт Усть-Луга. Українська криза загрожує Естонії новим скороченням торгових потоків з Росією і зниженням прямих іноземних інвестицій. У Литві уповільнення економіки Росії вдарить по внутрішньому попиту. Для Латвії Росія і зовсім є найбільшим торговим партнером. Інвестиції і експорт Латвії зростуть незначно за рахунок зниження попиту з боку Росії вже в 2014 р. А коливання російського рубля можуть чинити тиск на латвійських експортерів, які будуть змушені "економити" на персоналі для підтримки конкурентоспроможності.

Фінляндія - одна з найбільш чутливих до російського попиту країн в єврозоні (на частку Росії припадає 9,9% фінського експорту). Обмеження торгівлі з Росією в результаті санкцій вдарить по фінській економіці, яка в цьому році і так зросте лише на 0,2%. У схожій ситуації перебуває і Кіпр. Якщо "обмін санкціями" дійде до обмеження торговельних відносин, постраждає кіпрський експорт, що вкрай небезпечно для економіки острова (в цьому році, за прогнозом, ВВП Кіпру скоротиться на 4,8%, а в 2015 зросте на 0,9%).

Ризики для Чорногорії Єврокомісія аналізує, так як країна є кандидатом на вступ до ЄС. Росіяни - ключові гравці на ринку нерухомості в Чорногорії, і напружені відносини РФ з Європою можуть знизити активність російських покупців, наголошується в доповіді. До того ж на росіян і українців припадає значна частина туристичного потоку Чорногорії - 25 і 5% (дані за 2013 р.).
У цілому Єврокомісія очікує, що економіка Євросоюзу і єврозони виросте в 2014 р. на 1,6 і 1,2% відповідно. В 2015 р. зростання повинен прискоритися до 2,0% в ЄС і до 1,7% в єврозоні. Прогноз незначно змінився в порівнянні з попереднім зимовим доповіддю: для ЄС він був підвищений на 0,1 п.п., для єврозони знижений на 0,1 п.п.