ua en ru

Найбільш високооплачуваний топ-менеджер США за 10 років заробив 1,84 млрд дол., - ЗМІ

Wall Street Journal опублікував список 25 найбільш високооплачуваних топ-менеджерів провідних американських публічних компаній, за останнє десятиліття. Як виявилося, найбільші розміри винагороди отримують керівники високотехнологічних компаній і виробників програмного забезпечення - сім представників цієї галузі ввійшли до списку. Компанії Уолл-стріт, серйозно пошарпані фінансовою кризою, представляють п'ять учасників списку. По два учасники від сфери виробництва споживчих товарів, електроенергії, фармацевтики і нафти, по одному - від нерухомості, туризму, гірничодобувної галузі. Для складання рейтингу видання враховувало не тільки зарплати і бонуси, але й додаткові пільги і доходи від опціонів та акцій.
Найбільш високооплачуваний топ-менеджер в США - Ларрі Еллісон, засновник і гендиректор виробника програмного забезпечення Oracle. Л.Еллісон за десятиліття заробив 1,84 млрд дол. За ним йде Беррі Диллер, що входить до складу директорів туристичного інтернет-порталу IAC (1,14 млрд дол.). У лідируючу п'ятірку також увійшли гендиректор Occidental Petroleum Corp Рей Ірані (857 млн дол.), один із засновників Apple Стів Джобс (749 млн дол.), Річард Фейрбанк з Capital One Financial (569 млн дол.).
Влада США не вітає великі розміри зарплат і бонусів, тому основний дохід топ-менеджери отримують від опціонів (переважне право на купівлю, продаж акцій). Зазвичай опціони надаються на 7-10 років за ціною на дату видачі права, що дозволяє топ-менеджерам заробляти на зростанні курсу акцій, передає РБК daily.