ua en ru

Самоусунення Яценюка - спроба ухилитися від відповідальності за здійснювану політику, - "Український вибір"

Демарш прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка в парламенті - це зрада державних інтересів і безвідповідальність. Про це заявив заслужений юрист України, заступник голови громадського руху "Український вибір" Василь Німченко.

Німченко підкреслив, що в силу статті 115 Конституції України і Законів України прем'єр-міністр України, який заступив на посаду з волі більшості, має повноваження зобов'язуючого характеру. "Він може просити про відставку у представницького органу держави, а не заявляти про те, що йде", - підкреслив юрист.

Експерт нагадав, що згідно зі статтею 15 Закону про Кабінет міністрів, прийнятого в лютому цього року, законодавчий орган вирішує питання про його відставку протягом десяти днів. "І тільки волевиявлення Верховної Ради, виходячи зі змісту статті 115 Конституції України та статті 15 Закону про Кабінет міністрів, може звільнити прем'єр-міністра від виконання наказу представницького органу від виконання обов'язків глави виконавчої влади.

Самовільне припинення виконання своїх повноважень і публічна демонстративна заява про це, як це мало місце 24 липня в стінах парламенту, по суті, є самоусуненням від відповідальності за покладені на нього зобов'язання щодо захисту інтересів держави та її народу", - зазначив заступник голови "Українського вибору".

"Нашим політикам не завадило б згадати, що влада - це не подарунок і не спортивний кубок. Влада - це обов'язок і відповідальність перед народом. Народ потребує нормального і підконтрольного йому уряду, здатного діяти в інтересах товариства і держави", - стверджує Німченко.

Він назвав проведену Яценюком політику одним з факторів, що сприяли виникненню протистояння в Україні.

"Самоусунення Яценюка вважаю спробою піти від відповідальності за цю політику. На Майдані можна захопити владу, але утримати її на гаслах і нежиттєздатних ідеях не вийде. В народі кажуть: "Взявся за гуж, не кажи, що не дуж!" А якщо вже вирішив піти, так роби це за законами України", - впевнений Німченко.

Як відомо, 12 березня 2014 року Кабінет міністрів України прийняв постанову № 69, згідно з якою у разі відсутності прем'єр-міністра України його повноваження повинен здійснювати Олександр Сич як особа, яка виконує обов'язки першого віце-прем'єра. В опублікованому сьогодні, 25 липня, розпорядження Кабінету міністрів України "Про тимчасове виконання повноважень прем'єр-міністра України" передбачено, що його повноваження здійснює віце-прем'єр Володимир Гройсман.

"У даній ситуації при відсутності достатніх правих підстав прем'єр-міністр України Яценюк припиняє здійснювати свої повноваження, а інша особа призначається тимчасово виконувати його обов'язки до того ж з порушенням встановленого Кабінетом міністрів порядку. Виходячи з положень про Міністерство юстиції, розпорядження з'явилося на світ не без його відома. Викликає подив рівень правової підготовки авторів цього розпорядження. Адже по суті, повноваження в. о. прем'єр-міністра здійснює нелегітимне обличчя", - підсумував Німченко.