ua en ru

На саміті в Ризі підписано угоду про виділення Україні 1,8 млрд євро

На саміті в Ризі підписано угоду про виділення Україні 1,8 млрд євро Фото: Валерія Гонтарєва, Петро Порошенко, Валдіс Домбровскіс і Наталія Яресько після підписання документа

Допомога буде розділена на три транші по 600 млн євро

Україна і Єврокомісія на ризькому саміті "Східного партнерства" підписали угоду про виділення Україні 1,8 млрд євро макрофінансової допомоги. Допомога буде розділена на три транші по 600 млн євро, передає кореспондент РБК-Україна.

З української сторони документи підписали міністр фінансів України Наталя Яресько та голова Національного банку Валерія Гонтарєва, з європейської - віце-голова Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

"Ми усвідомлюємо, що Україна має економічні виклики. Ми хочемо побачити реформи, я дуже радий бути тут і підписати цей меморандум", - заявив Домбровскіс.

"Ця допомога найбільша сьогодні і показує, що ЄС вірить в можливе проведення реформ в Україні. Мій Президент і мій прем'єр щодня рука об руку втілюють реформи", - сказала міністр фінансів України Наталія Яресько, підписуючи документ.

У свою чергу глава Нацбанку України Валерія Гонтарєва заявила, що допомога буде використана на стабілізацію бюджету та проведення реформ.

"Ми усвідомлюємо всі зобов'язання, взяті Україною перед міжнародними інвесторами. Всі вони тісно корелюють з тими завданнями, які ми поставили перед собою. Їх виконання для України - це стратегічний орієнтир", - підкреслила глава НБУ.

Кошти третього пакету макрофінансової допомоги будуть надходити трьома траншами (два по 600 млн євро в 2015 році і один 600 млн євро в 2016 році).

Перший транш Україна може отримати у другій половині червня 2015 року після ратифікації Верховною Радою України договірних документів і затвердження Радою директорів МВФ результатів першого перегляду програми розширеного фінансування EFF.

На саміті в Ризі підписано угоду про виділення Україні 1,8 млрд євро

Документ про надання Україні макрофінансової допомоги, фото прес-служби Єврокомісії

Нагадаємо, в 2014 і 2015 роках Єврокомісія виділила 1,61 млрд євро в рамках двох подібних програм макрофінансової допомоги. Їх загальний бюджет досягає 3,41 млрд євро; це є найбільшою фінансовою допомогою, наданою країні з-за меж ЄС за такий короткий час.

Відзначимо, ЄС хоче виділити 200 млн євро для бізнесу в Україні, Грузії та Молдові.