ua en ru

Саміт в Ризі: ЄС погодився на більш сильну декларацію, - джерело

Саміт в Ризі: ЄС погодився на більш сильну декларацію, - джерело Фото: саміт в Ризі

Декларація буде включати амбітні положення про скасування віз для України, Грузії та Молдови

Посли Європейського союзу (ЄС) після кількох годин переговорів погодили проект декларації саміту у Ризі. Як повідомив PAP один з дипломатів ЄС, декларація вийшла "дуже амбітною".

За словами дипломатів, декларація про саміт у Ризі містить положення, що визнають європейський вибір України, Грузії і Молдови. Однак деякі країни виступали проти визнання європейських устремлінь трьох країн і перспектив лібералізації візового режиму для них.

Проект документа підкреслює підтримку суверенітету і територіальної цілісності всіх країн "Східного партнерства", а також підтримку зусиль, спрямованих на деэскалацию і вирішення конфлікту в Україні.

За словами дипломатів, декларація буде також включати амбітні положення про скасування віз. Зокрема, Україні та Грузії запропоновано до кінця року реалізувати План з лібералізації візового режиму, щоб Єврокомісія змогла рекомендувати скасування віз.

За неофіційною інформацією саміта у Ризі, Україна, Молдова і Грузія розглядають прийняття на саміті в Ризі окрему заяву, в якій підтвердять, що їх метою є вступ до Європейського Союзу.

Нагадаємо, раніше EUobserver з посиланням на проект документа саміту повідомляв, що підсумки саміту "Східного партнерства", який пройде в Ризі 21-22 травня, можуть стати найбільш слабкими з 2009 року.