ua en ru

Саакашвілі вимагає скасування постанови Кабміну щодо розмитнення товарів

Саакашвілі вимагає скасування постанови Кабміну щодо розмитнення товарів Фото: Михайло Саакашвілі

Губернатор просить виступити на засіданні уряду з цього питання

Голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі вимагає скасування постанови Кабінету міністрів України, що регламентує розмитнення товарів. Про це він заявив сьогодні в ході відвідин Вантажного митного комплексу ТОВ "Євротермінал" в Одесі, передає кореспондент РБК-Україна.

"Як ви пам'ятаєте, ми вимагали від Кабміну введення єдиного індикативного показника для всіх митниць, щоб не було ситуації, коли з одеської митниці вантажі штучно перетікають на інші митниці і там штучно піддаються корупційних маніпуляцій. Ми зовсім недавно зловили представника центральної податкової інспекції, який шантажував перевізників, щоб вони везли вантажі в Київ і на інші митниці. А уряд оголосило, що воно пішло на наші вимоги, і воно вирівняє показники на всіх митницях України", - сказав Саакашвілі.

За його словами, постанова Кабінету міністрів України № 724, що регламентує роботу митниці, погіршує становище перевізників.

"Про що йде мова? Керівники митних пунктів на свій розсуд можуть відмовити у прийнятті інвойс, тобто документів, які позначають вартість вантажів, і вже ГФС визначає, скільки може коштувати вантаж, на їхню думку... Митниця перетворюється в феодального князя, де можна будь-якої людини, який проходить через них, безмежно грабувати, грунтуючись на останніх рішеннях українського уряду", - пояснив губернатор.

Саакашвілі повідомив, що має намір направити лист прем'єр-міністру України Арсенія Яценюка з проханням заслухати його на засіданні уряду з цього питання.

"Я донесу до них скаргу всіх цих людей, бо ніхто інший, цього зробити не може. І ми будемо наполягати, щоб ця постанова була змінена або скасована", - зазначив Саакашвілі.

Нагадаємо, Кабмін 16 вересня 2015 р. прийняв постанову №724 "Про використання в системі управління ризиками орієнтовних показників митної вартості товарів". Документом пропонується ввести використання органами доходів і зборів в системі управління ризиками єдиних орієнтовних показників митної вартості товарів під час їх оформлення при ввезенні на територію країни.

Державної фіскальної службі (ГФС) було доручено у дводенний строк визначити перелік товарів та їх середньозважену митну вартість, розраховану за останні шість місяців і сформувати на підставі цього переліку показники вартості. ГФС повинна щомісяця до 10 числа коригувати ці показники вартості.

Сьогодні Саакшвілі виступив з різкою критикою цієї постанови, заявивши, що воно не вирішило проблему, а тільки паралізувало розмитнення товарів на кордоні, і до того ж суперечить міжнародним нормам.