ua en ru

УА з ЄС дозволила б Україні не запозичувати кредити МВФ, - Томбінські

Угода про асоціацію з Європейським Союзом дозволила б Україні не запозичувати кредити Міжнародного валютного фонду (МВФ). Про це на конференції заявив голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські, передає кореспондент РБК-Україна.

"Асоціація допоможе залучити інвестиції в Україну. Мене часто критикували члени уряду за те, що я постійно говорю про бізнес-клімат... Але це говорить про те, що вони не зовсім розуміють, про що йде мова. Адже асоціація - це практична можливість не залежати від 5-6 млрд дол. від МВФ... Це питання безпеки України. Адже, якщо ви покладаєтеся на зовнішні запозичення, то це питання безпеки", - заявив він.

При цьому Томбінський упевнений, що ЄС зміг би допомогти Україні вийти з економічної кризи, а так само вирішити питання з надто високою ціною на газ.

"Виникає питання: що ми можемо зробити щодо України, щоб у довгостроковій перспективі вирішити це (ціни на газ) питання? Адже протягом минулих 10 років не знайшлося факторів посилення економічної суверенності України. Як я розумію, це базується на моєму досвіді іншими країнами, зокрема з Польщею, то асоціація - це тільки інструмент, ноу-хау, як можна виходити з різних криз. У цьому саме ЄС може допомогти Україні", - зазначив глава Представництва ЄС в Україні.