ua en ru

З українського фондового ринку пішла грузинська компанія BG Capital, - учасник ринку

Фінансова група Bank of Georgia закрила трейдингової підрозділ в Україні - ТОВ "БГ Капітал", яке працювало під брендом BG Capital. Про це повідомив вчора генеральний директор інвестиційної компанії (ІК) Нік Піацца, пише "Комерсант-Україна". Після чотирьох років роботи і всіх найбільших обвалів локального фондового ринку за цей період було вирішено закрити підрозділ. Це рішення він пояснив тим, що стратегія розвитку групи передбачає її концентрацію на грузинському ринку, тому буде закритий і білоруський офіс компанії. Піацца відмовився коментувати можливість відновлення роботи ІК у майбутньому, порекомендувавши звернутися до грузинського офісу. Вчора в Bank of Georgia на запит видання не відповіли. "Це остаточне закриття, і планів материнської структури з повернення немає", - розповів виданню один з вже звільнених співробітників BG Capital. Нагадаємо, в лютому група продала 80% акцій українського "БГ Банку" групі неназваних приватних осіб за 9,6 млн дол. (зберегла контроль над 19,4% акцій; втрати склали майже 72 млн дол.).
Серед причин, що прискорили ліквідацію торговця цінними паперами (можливий продаж ТОВ з ліцензіями на брокерську і дилерську діяльність), Нік Піацца назвав нестабільність на фондових ринках і зміну політичної кон'юнктури в Україні. "Компанія була прибутковою, але прогноз на найближчі півроку песимістичний. Вирішили піти зараз з прибутком, ніж пізніше, але зі збитками", - сказав він, додавши, що портфель акцій ІК продала до 28 липня. За I півріччя BG Capital отримала чистий збиток в 3,59 млн дол., який екс-співробітник ІК пояснив виданню збитковими операціями інших організацій фінансової групи.
Материнська компанія BG Capital була створена в 2000 році під ім'ям Galt & Taggart Securities. З ним грузинська компанія в 2007 році вийшла на український ринок, заявивши про наміри стати одним з лідерів ринку торгівлі цінними паперами. Після ребрендингу в 2009 році BG Capital зайнялася інвестбанкингом: супроводом угод злиття-поглинання, торгівлею на західних ринках, IPO (розміщенням Sadovaya Group і Westa на Варшавській біржі).
Закриття офісу української ІК готувалося заздалегідь. Один з колишніх співробітників розповів, що на початку літа були звільнені 7 чоловік з 40, решта - в кінці серпня з умовою, що протягом двох місяців вони не почнуть працювати в інших компаніях. "Компанія сфокусувалася на торгівлі у Польщі, а це можна здійснювати і з іншої країни. Тому вирішили позбутися від високоризикових активів, - повідомив співрозмовник .- У зв'язку зі складною ситуацією на ринках у найближчому році IPO українських емітентів ми не побачимо. Це нестабільний бізнес. Компанія може рік робити роботу, яка лише перекриє витрати на офіс і зарплати".
На думку експертів, відхід BG Capital свідчить про ризикованість українського фондового ринку. "Ризики, пов'язані з нестабільним законодавством, діями державних органів, стандартами корпоративного управління, залишаються високими і роблять бізнес в Україні не настільки простим, як хотілося б", - нарікає директор ІК Foyil Securities Олександр Сандул. Компаніям складно заробити на торгівлі. "Складна ситуація в усьому світі, але в Україні це складність у квадраті, бо free float акцій на ринку практично відсутня", - говорить директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.
У жодній з опитаних ІК з іноземним капіталом виданню не повідомили про наміри наслідувати приклад BG Capital. "У нас великий і стабільний бізнес. Ми досить прибуткові, щоб думати про це", - відповів співдиректор ІК "Ренесанс Капітал" в країнах Центральної та Східної Європи Роман Насиров. Єршов упевнений, що з України не піде жодна компанія, що працює не тільки як брокер. Проте можливий відхід локальних гравців. За словами Насирова, коли власники збиткових торговців припинять їх дотування, компанії будуть банкрутувати або заморожувати. "На ринку 200 торговців, половина з них - "сплячі", які повинні закритися", - упевнений Сандул.