ua en ru

С.Тігіпко: Уряд планує запровадити поняття гарантованої зарплати

Уряд планує знизити рівень тіньових зарплат шляхом запровадження поняття гарантованої заробітної плати. Про це на селекторній прес-конференції з регіональними засобами масової інформації заявив віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Найближчим часом ми внесемо до уряду законопроект про легалізацію заробітних плат... Буде вісім категорій по кваліфікаціях професій, і нижче певного рівня зарплату платити буде не можна", - зазначив С.Тігіпко. Він пояснив, що законодавчо буде введено вісім категорій гарантованих заробітних плат у відповідності до реальної середньої зарплати по тих чи інших видах професій. Це, на його думку, унеможливить ситуацію, коли керівники підприємств отримували легальну заробітну плату на рівні мінімально можливої - 960 грн.

С.Тігіпко зазначив, що даний законопроект надійде до парламенту ще впродовж поточної сесії, зокрема після вивчення аналогічного досвіду у Болгарії, куди найближчими днями відбуде урядова делегація. Крім того, він зауважив, що трудове законодавство буде спрощено в частині найму та звільнення з роботи працівників на тимчасову роботу.

Віце-прем'єр також заявив, що в цілому у боротьбі з тіньовими зарплатами необхідно посилювати економічну відповідальність керівників підприємств і, по мірі можливості, відходити від кримінального їх переслідування.