ua en ru

З прийняттям нового КПК України, утримання під вартою стане винятковою мірою запобіжного заходу, - експерт

Згідно з положеннями проекту нового Кримінально-процесуального кодексу України утримання під вартою визначається як виняткова міра запобіжного заходу. Про це у своїй статті для газеті "Дзеркало тижня. Україна" пише доктор юридичних наук, екс-міністр юстиції Микола Оніщук.
"Утримання під вартою визначається як виняткова міра запобіжного заходу. Більш того, проектом визначаються випадки, коли застосування такої міри категорично заборонено. Це буде гарантувати захист прав і свобод осіб, щодо яких розпочато кримінальне провадження, зменшить кількість тих, хто утримується під вартою під час досудового і судового слідства. Також новим проектом обмежений термін утримання під вартою: шість місяців для злочинів невеликої або середньої тяжкості і дванадцять місяців - для тяжких і особливо тяжких злочинів, встановлено судовий контроль за дотриманням прав осіб, які перебувають або перебували під вартою, в особі слідчого судді", - зазначив Оніщук.
Нагадаємо, проект нового Кримінально-процесуального кодексу України планується внести на розгляд до Верховної Ради у цьому році. Зараз проект готують до передачі на експертизу Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія).